Moim dzieciom przygotowywałam od samego początku w domu papki, zupki ponieważ przerażała mnie długa data przydatności gotowych zupek, a tak zawsze wszystko robiłam na świeżo. Pamiętam dla syna kupiłam na początku jakiś gotowy obiadek, zanim mu podałam sam skosztowałam, i powiem, że syn nie zdążył skosztować, bo gotowy obiad był bardzo nie dobry, bałam się go podać. Od tamtej pory wiedziałam co jedzą moje dzieci.
Seler jest warzywem bogatym w składniki m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten oraz witaminy: E, K, B1, B2, B6, C. Liście selera zawierają prawie 100 razy więcej witaminy C niż korzenie oraz prowitaminę A. Dobrze wpływa na prace układu pokarmowego.
SKŁADNIKI
- seler – 1/2 korzenia
- ziemniak – 1 sztuka
- marchewka – 1 sztuka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Chcąc przyrządzać własnoręcznie posiłki niemowlaka, należy w tym celu wybierać warzywa dobrej jakości, wolne od środków chemicznych.
Warzywa należy starannie obrać, dokładnie wypłukać a w celach ostrożności można je sparzyć wrzątkiem.
Ziemniaka i marchewkę i selera obrać z łupki, najlepiej cienko ponieważ dużo witamin i minerałów zawartych jest tuż pod skórką.
Warzywa pokroić w drobną kostkę, dodać niewielką ilość wody i ugotować na miękko lub przyrządzić na parze. Jeżeli po ugotowaniu i zmiksowaniu papka będzie za płynna można ja odsączyć. Następnie do zmiksowanej papki dodać masło lub oliwę z oliwek dobrej jakości i ponownie zagotować.
Trudno jest podawać ilość poszczególnych składników, ponieważ niemowlę po raz pierwszy karmione taką papką powinno tylko spróbować kilka łyżeczek, kęsów, następnie trzeba obserwować reakcje czy warzywa nie uczulają, jeżeli nie wówczas stopniowo należy zwiększać porcję.
Są to pierwsze warzywa , które nie powinny uczulać ale na początek jak z każdym nowo wprowadzanym składnikiem postępujemy ostrożnie ponieważ należy brzuszek maluszka stopniowo przyzwyczajać do nowych składników pokarmowych.