Połączenie śledzi z wiosennymi nowalijkami, rzodkiewką, młodą cebulką, ogórkiem świeżym lub kiszonym do tego świeża młode zioła.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- śledzie w oleju – 300-400 g
- śmietana 18% – 3 łyżki
- rzodkiewka – pęczek
- jajka – 3 sztuki
- ogórki kiszone – 3 sztuki
- cebula młoda – 2 małe
- natka pietruszki, koperek, szczypiorek – do smaku
- sól, pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jajka ugotować na twardo, następnie przestudzić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Śledzie pokroić w drobna kosteczkę. Ogórki zetrzeć na tarce, odcisnąć z nadmiaru soku.
Rzodkiewkę dokładnie umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, nasolić szczyptą soli i odstawić na 10 min. aż puści sok, następnie odcisnąć lub odsączyć na sitku.
Natkę pietruszki, koperek oraz cebulkę również drobniutko pokroić, posiekać.
Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem na koniec dodać śmietanę.