Wiosenne śledzie

wiosenne śledzie

Połączenie śledzi z wiosennymi nowalijkami, rzodkiewką, młodą cebulką, ogórkiem świeżym lub kiszonym do tego świeża młode zioła.

Czas przygotowania – 20 min.

SKŁADNIKI

  • śledzie w oleju – 300-400 g
  • śmietana 18% – 3 łyżki
  • rzodkiewka – pęczek
  • jajka – 3 sztuki
  • ogórki kiszone – 3 sztuki
  • cebula młoda – 2 małe
  • natka pietruszki, koperek, szczypiorek – do smaku
  • sól, pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jajka ugotować na twardo, następnie przestudzić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Śledzie pokroić w drobna kosteczkę. Ogórki zetrzeć na tarce, odcisnąć z nadmiaru soku.

Rzodkiewkę dokładnie umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, nasolić szczyptą soli i odstawić na 10 min. aż puści sok, następnie odcisnąć lub odsączyć na sitku.

Natkę pietruszki, koperek oraz cebulkę również drobniutko pokroić, posiekać.

Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem na koniec dodać śmietanę.

wiosenne śledzie

Ten wpis został opublikowany w kategorii Sałatki, Wielkanoc i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *