Chłodnik to kompozycja wielu składników zazwyczaj podawanych na zimno. Chłodnik wiejski to połączenie w wiosennych nowalijek z maślanką, mlekiem, kefirem w zależności od gustów i smaków. Bardzo szybka zupa, pożywna i zdrowa.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- maślanka lub kefir – 1 litr
- kwaśna śmietana – 1 szklanka
- rzodkiewka – 1 pęczek duży
- szczypiorek – 1 pęczek
- koperek – 1 pęczek
- biały ser – 200 g
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo
- ziemniaki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zieleninkę – szczypiorek, koperek drobno posiekać.
Rzodkiewkę dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plasterki lub półplasterki.
Ser biały drobno pokruszyć.
Maślankę lub kefir lekko ubić ze śmietaną, kiedy się spieni dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać z młodymi ugotowanymi ziemniakami.