Chłodnik wiejski

Chłodnik wiejski

Chłodnik to kompozycja wielu składników zazwyczaj podawanych na zimno. Chłodnik wiejski to połączenie w wiosennych nowalijek z maślanką, mlekiem, kefirem w zależności od gustów i smaków. Bardzo szybka zupa, pożywna i zdrowa.

Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

  • maślanka lub kefir – 1 litr
  • kwaśna śmietana – 1 szklanka
  • rzodkiewka – 1 pęczek duży
  • szczypiorek – 1 pęczek
  • koperek – 1 pęczek
  • biały ser – 200 g
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo

  • ziemniaki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zieleninkę – szczypiorek, koperek drobno posiekać.

Rzodkiewkę dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plasterki lub półplasterki.

Ser biały drobno pokruszyć.

Maślankę lub kefir lekko ubić ze śmietaną, kiedy się spieni dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Podawać z młodymi ugotowanymi ziemniakami.

Chłodnik wiejski

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dla wegetarian, Zupy i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *