Rabarbar to warzywo bogate w żelazo ale również kwas jabłkowy i szczawiowy.
Kiedy pojawia się pierwszy rabarbar warto wykorzystać go w swoim menu. Jest delikatnie kwaskowy, a z dodatkiem cukru doskonały również na surowo.
Czas przygotowania – 2 godz.
SKŁADNIKI
- drożdże świeże – 50 g
- cukier kryształ – 10 łyżek
- mąka pszenna – 1 kg
- sól – 1/2 łyżeczki
- jajka – 3-4 sztuki
- masło – 130 g
- mleko – 1,5 szklanki
- cukier waniliowy lub laskę wanilii – 1 opakowanie
Rabarbar
- rabarbar – ok. 1 kg
- kasza manna – 2 łyżki
- cukier kryształ – 3 łyżki
Kruszonka
- cukier kryształ – 2-3 łyżki
- mąka pszenna – 60 g
- masło roztopione – 30 g
- cynamon – do smaku
Dodatkowo
- 1 całe jajko
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mleko delikatnie podgrzać, ma być letnie, przelać go do większej miski, następnie dodać pokruszone drożdże, cukier i ok. 200 g mąki. Rozczyn dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (drożdżowe ciasta nie lubią zimna, przeciągów).
Masło roztopić i przestudzić.
Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość dodać do niego pozostałe składniki: sól, jajka, cukier waniliowy i pozostała część mąki. Ciasto wyrabiać dokładnie ręką lub mikserem, wyrabiać do momentu kiedy samo będzie odchodzić od ręki. Na koniec dodać roztopione masło i dokładnie wyrabiać aż ciasto zrobi się szkliste, błyszczące i odejdzie od reki nie brudząc jej. Ciasto ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Kiedy podwoi swoja objętość przełożyć na stolnice podzielić na dwie części i jeszcze delikatnie wyrobić, przełożyć do dwóch blaszek, keksówek i odstawić do wyrośnięcia. W blaszce ciasto również powinno podwoić swoją objętość.
Kruszonka
Masło roztopić, do przestudzonego masła dodać mąkę i cukier, laskę wanilii, wszystko dokładnie wymieszać.
Na sam koniec rabarbar oczyścić, pokroić drobno do miski, do rabarbaru dodać cukier, kaszę mannę (czynność wykonać bezpośrednio przed nałożeniem na ciasto), dokładnie połączyć składniki.
Wyrośnięte ciasto w blaszce dokładnie wysmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć rabarbar i posypać kruszonką.
Ciasto piec przez ok. 40 min. w temperaturze swojego piekarnika.
Sekret ciasta drożdżowego to dokładne jego wyrobienie, następnie dokładne wyrośniecie w każdej fazie przygotowywania i co najważniejsze, kiedy dodamy już masło nie dodajemy już mąki choćby się bardzo kleiło!