Cielęcina w sosie musztardowym, o delikatnym smaku. Delikatne, kruche mięso doskonałe na każda okazje. Podane z młodą kapustą i młodymi ziemniaczkami. Bardzo prosty i szybki przepis.
Czas przygotowania – 120 min.
SKŁADNIKI
- cielęcina (polędwica lub górka) – 1 kg
- sos sojowy – 5 łyżek
- musztarda (saperska) – kilka łyżeczek
- sól,pieprz – do smaku
- mąka pszenna – 1 łyżka
- masło – kilka łyżek
- śmietana – 150-180 ml
- ziele angielskie, liść laurowy – kilka ziarenek i listków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso, kotlety delikatnie rozbić ułożyć na blaszce lub rondlu, natrzeć sosem sojowym i musztardą. Mięso delikatnie oprószyć solą (ostrożnie, ponieważ sos sojowy jest słony), pieprzem, dodać masło,liść laurowy, zile angielskie, 1/4 szklanki wody i piec w piekarniku do miękkości (w temp. swojego piekarnika). Mięso jeżeli jest bez tłuszczu podlać większą ilością wody lub dodać odrobinkę oleju.
Pod koniec pieczenia, kiedy mięso jest miękkie w kubku, szklance wymieszać ze sobą śmietanę z mąką, tak aby nie było grudek i wlać do powstałego sosu, dzięki temu sos zagęścimy.