Bardzo pyszne, placuszki dla smakoszy tego typu ciast, drożdżówek, racuchów. Do tak przygotowanego ciasta można wykorzystać wiele różnych dodatków, banany, winogron, bakalie.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- mąka pszenna – 2 szklanki
- kefir, zsiadłe mleko – 1 szklanka
- cukier – 4 łyżki
- jajka – 2 sztuki
- soda – 1/2 łyżeczki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- rodzynki – według uznania
- cukier puder do posypki
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie składniki umieścić w większym naczyniu i dokładnie ze sobą wymieszać, tak aby powstało gęste ciasto i nie było grudek mąki (najlepiej użyć miksera). Na koniec dodać rodzynki (wedle uznania, ja dałam około 80 g) i delikatnie wmieszać w ciasto.
Na rozgrzany olej formować łyżką placuszki i piec z obu stron na złoty kolor.
Po upieczeniu przełożyć na ręcznik papierowy aby obciekły z nadmiaru tłuszczu, przełożyć na półmisek i pudrować cukrem pudrem.