Racuchy z rodzynkami na sodzie

 

Racuchy z rodzynkami na sodzie

Bardzo pyszne,  placuszki dla smakoszy tego typu ciast, drożdżówek, racuchów. Do tak przygotowanego ciasta można wykorzystać wiele różnych dodatków, banany, winogron, bakalie.

    Czas przygotowania  – 30 min.

SKŁADNIKI

  • mąka pszenna – 2 szklanki
  • kefir, zsiadłe mleko – 1 szklanka
  • cukier – 4 łyżki
  •  jajka – 2 sztuki
  • soda – 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • rodzynki – według uznania
  • cukier puder do posypki
  • olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wszystkie składniki umieścić w większym naczyniu i dokładnie ze sobą wymieszać, tak aby powstało gęste ciasto i nie było grudek mąki (najlepiej użyć miksera). Na koniec dodać rodzynki (wedle uznania, ja dałam około 80 g) i delikatnie wmieszać w ciasto.

Na rozgrzany olej formować łyżką placuszki i piec z obu stron na złoty kolor.

Po upieczeniu przełożyć na ręcznik papierowy aby obciekły z nadmiaru tłuszczu, przełożyć na półmisek i pudrować cukrem pudrem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Na Słodko i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *