Schabowe z pieczarkami to sposób na urozmaicenie posiłku. Przygotowanie takich kotlecików nie wymaga wiele czasu a w efekcie końcowym smakuje doskonale. Doskonałe jako drugie danie lub jako przekąska na rożnych imprezach okolicznościowych.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
- schab wieprzowy – 1/2 kg (6 kotletów)
- pieczarki – 40 dag
- cebula – 1 sztuka
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
Panierka
- bułka tarta
- mąka
- jajka
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki, cebule kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor, dodajemy pieczarki i smażymy aż zmiękną, dodajemy sól i pieprz do smaku.
Kotlety schabowe rozbijamy na cienkie kotleciki, oprószamy solą i pieprzem, na środek rozkładamy pieczarki, mogą być ciepłe lub zimne, w zależności czy mamy je czas studzić.
Zwijamy kotlety w rulon, panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na patelni na oleju, przekręcając z każdej strony do momentu aż zmiękną i będą rumiane.