Można rzec, że sałatka owocowa z bitą śmietaną, tak można. Bardzo mało skomplikowany deser lecz jednak pysznie smakuje. Dodatkowo można tworzyć takie kompozycję z różnych owoców, z różnymi dodatkami. Tym razem postawiłam na owoce lata: maliny, truskawki, borówki, jagody, brzoskwinie i wszystkie ze swojej działki.
Składniki
- owoce (jagody, borówki amerykańskie, maliny, truskawki, brzoskwinie, czarne maliny, porzeczka) –
- śmietana kremówka lub fix – 250 ml
- cukier puder – do smaku
- galaretka – 1 opakowanie
Sposób przygotowania
Taki deser można przygotować w rożnym ułożeniu, według kolorów. Bardziej kolorowy i urozmaicony chętniej zjadany jest przez dzieci.
Galaretkę przygotować wedle przepisu na opakowaniu. Odstawić do stężenia.
Owoce dokładnie wypłukać, obrać jeśli mają łupki, i pokroić na mniejsze części (nie jest to konieczne).
Owoce dowolnie ułożyć, można dodać w środku pasek kolorowej galaretki lub na sam wierzch.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder do smaku i wyłożyć na wierzch owoców.
Dowolnie udekorować.