Przygotowując wrapa czyli tortille z nadzieniem ominęłam tortillę i przygotowałam sałatkę bez zawijania.
Składniki
- filet z kurczaka – 4 pojedyncze filety
- sałata zielona kolorowa – 1 główka
- papryczki peperoni i żółte – kilka sztuk
- ser feta – 200 g
- pomidor – 2 sztuki
- cebula czerwona – 1 sztuka
- sól, pieprz do smaku
Sos czosnkowy
- czosnek – 1-2 ząbki (do smaku)
- jogurt grecki – duży kubek
Dodatkowo
- olej, masło – do smażenia kurczaka
- przyprawa gyros lub do kurczaka – do smaku
Sposób przygotowania
Fileta dokładnie wypłukać, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą, pieprzem i przyprawą kebab-gyros do smaku.
Mięso podsmażyć na oleju i maśle na złoty kolor, tak aby były miękkie.
Sałatę, pomidora wypłukać i osuszyć. Pomidora pokroić na mniejsze plasterki.
Kukurydzę, fasolę, paprykę odsączyć z zalewy.
Sos
Do śmietany lub jogurtu dodać zmiażdżone ząbki czosnku, dodać majonez, koperek. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Składniki połączyć razem, polać przygotowanym sosem.