Do przygotowania tej sałatki wykorzystałam kolorowa sałatę zieloną ze wzgledu na kolorystykę, jednak w smaku jak zwykła sałata zielona. Można ja łączyć z wszelkimi dodatkami i zawsze smakuje pysznie. Doskonała do obiadu.
Czas przygotowania – 15 min.
Składniki
- sałata zielona – 1 główka
- papryka czerwona – 2 sztuki
- cebula czerwona – 1 sztuka
- śmietana 18% lub jogurt naturalny – 4 łyżki
- sól, pieprz – do smaku
- szczypiorek
Sposób przygotowania
Sałatę dokładnie wypłukać, listek po listku i dokładnie osuszyć na ręczniki lub ściereczce.
Paprykę (można również wybrać kolorowa paprykę) wypłukać, przekroić i wyjąć nasiona, następnie pokroić w kostkę (wedle uznania jaka wielkość) i delikatnie nasolić i odstawić na 15 min. aby zmiękła.
Sałatę porwać lub pokroić na mniejsze części, przełożyć do miski, salaterki, paprykę odcisnąć delikatnie w dłoniach z nadmiaru wody i dodać do sałaty, cebulę pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem.
Na koniec dodać do smaku śmietanę lub jogurt. Na wierzchu posypać świeżym szczypiorkiem.