Pamiętam z dzieciństwa jak babcia robiła mi często makaron z owocami, głównie jabłkami bo najbardziej lubiłam. Dziś mnie natchnęło aby zrobić taki makaron dla swoich dzieci, tylko nie byłam pewna czy polubią takie jedzonko, bo od czasu jak podałam makaron z serem i nie przypadł im do gustu, więcej nie robiłam takich frykasów, ale stwierdzam, że od dziś częściej będę przygotowywać takie smakołyki bo Miki poprosił o dokładkę.
Czas przygotowania – 20 min.
Składniki
- makaron (małe muszelki) – 100 g
- jabłka papierówki – 1/2 kg
- masło – 1 łyżeczka
- cukier do smaku
- cynamon do smaku
- sól
Sposób przygotowania
Jabłka (ja wykorzystałam papierówki, ale można też wybrać inny gatunek jabłek) obrać z łupki, wypłukać, pokroić na mniejsze części i rozsmażyć w rondlu z niewielką ilością wody. Do smaku dodać cukier i cynamon.
Makaron ugotować w osolonej wodzie a następnie odsączyć.
Masło roztopić w rondelku, dodać makaron i wymieszać (masło nada smaku), następnie przełożyć na talerz i dodać na wierzch jabłka wcześniej przygotowane.
Przekąska pyszna na ciepło i zimno.