Sernik można przygotowywać na wiele sposobów, z różnymi ulubionymi dodatkami.Sernik ten powstał z sera mrożonego ponieważ znalazłam gdzieś na spodzie ser i szkoda by go nie wykorzystań a dodatkowo w około tyle świeżych pachnących owoców. Dodam, że robi się go w ekspresowym tępię i tak też znikną, dlatego zdjęcie z resztek bo nie zdążyłam zrobić całości.
Czas przygotowania – 30 min.
Składniki
Spód
- margaryna – 250 g
- cukier puder – 200 g
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- jajka – 4 sztuki
- mąka pszenna – 250 g
- kakao – 3 łyżki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Ser
- ser – 1,5 kg
- margaryna – 250 g
- jajka – 12 sztuk
- cukier – 1,5 szklanki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- budyń waniliowy – 3 łyżki
- mąka pszenna – 3 łyżki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- cytryna – 1/2 sztuki
- olejek pomarańczowy/waniliowy – kilka kropel
Dodatkowo
- owoce-maliny – 1 szklanka
- mąka pszenna – 1 łyżka
Sposób przygotowania
Przepis na dużą blachę.
Maliny dokładnie wypłukać i osuszyć na ręczniku papierowym lub ściereczce.
Do miski dodać margarynę, cukier i oddzielone żółtka, wszystko dokładnie utrzeć mikserem na pulchną masę.
Do utartej masy dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i kakaem.
Wszystko dokładnie utrzeć. Na koniec białka ubić na sztywno i dodać delikatnie do ciasta kakaowego, delikatnie wymieszać i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ser biały zmielić przez maszynkę, ja mielę raz na bardzo drobniutkim sitku, można zmielić ser dwa razy na grubszym, ważne żeby ser nie miał grudek. Na koniec mielenia sera przez maszynkę zmielić połowę cytryny, ważne aby nie było w niej pestek, cytrynę wcześniej należy umyć.
Żółtka oddzielić od białek. Margarynę, żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dodawać stopniowo ser i ucierać, potem dodać mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia,olejki: pomarańczowy.
Na koniec dodać ubite na sztywno białka.
Tuz przed wylaniem masy serowej, maliny oprószyć w mące i delikatnie rozłożyć na cieście kakaowym, dopiero na to masa serowa.
Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę na ciasto kakaowe z malinami. Piec około 1,5 godziny.