Niezastąpiony w każdej kuchni sos do wszelkiego typu makaronów. Może posłużyć jako szybki obiad z dodatkiem mięsa lub innych dodatków.
Czas przygotowania – 120 min.
Składniki
- pomidory lima – 2 k
- marchewka – 2 sztuki
- pietruszka – 1 sztuka
- seler – 1/4
- cebula – 1 sztuka
- bazylia (suszona) – 1 łyżka
- sproszkowane ziele angielskie – 1/2 łyżki
- słodka papryka – 1 łyżka
- ciemny sos sojowy – 1,5 łyżki
- suszone oregano – 1/2 łyżki
- papryka ostra – 1 łyżeczka
- cukier – 1 łyżka
- sól, pieprz – do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na mniejsze części. Cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę podsmażyć na oleju na złoty kolor, dodać łyżkę cukru, następnie do tego dodać pomidory i chwilkę pogotować. Do pomidorów dodać warzywa i gotować do miękkości.
Kiedy warzywa zmięknął (sos zdjąć z ognia i delikatnie przestudzić) wszystko razem zmiksować, tak aby otrzymać jednolitą konsystencję sosu.
Sos ponownie postawić na ogniu, doprawić suchymi przyprawami i zagotować.
Gorący sos nakładać do słoików i pasteryzować 15 min. od momentu wrzenia.