Sos pomidorowy do makaronu

Sos  pomidorowy do makaronu

Niezastąpiony w każdej kuchni sos do wszelkiego typu makaronów. Może posłużyć jako szybki obiad z dodatkiem mięsa lub innych dodatków.

Czas przygotowania –  120 min.

Składniki

  • pomidory lima – 2 k
  • marchewka – 2 sztuki
  • pietruszka – 1 sztuka
  • seler – 1/4
  • cebula – 1 sztuka
  • bazylia (suszona) – 1 łyżka
  • sproszkowane ziele angielskie – 1/2 łyżki
  • słodka papryka – 1 łyżka
  • ciemny sos sojowy – 1,5 łyżki
  • suszone oregano – 1/2 łyżki
  • papryka ostra – 1 łyżeczka
  • cukier – 1 łyżka
  • sól, pieprz – do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na mniejsze części. Cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę podsmażyć na oleju na złoty kolor, dodać łyżkę cukru, następnie do tego dodać pomidory i chwilkę pogotować. Do pomidorów dodać warzywa i gotować do miękkości.

Kiedy warzywa zmięknął (sos zdjąć z ognia i delikatnie przestudzić) wszystko razem zmiksować, tak aby otrzymać jednolitą konsystencję sosu.

Sos ponownie postawić na ogniu, doprawić suchymi przyprawami i zagotować.

Gorący sos nakładać do słoików i pasteryzować 15 min. od momentu wrzenia.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *