Ciastka marchewkowe

Ciastka marchewkowe

Ciasteczka jak pierogi z marchewką i nadziane domowym powidłem śliwkowym. Bardzo szybkie w przygotowaniu.

    Czas przygotowania – 60 min.

Składniki

  • mąka pszenna – 300 g
  • margaryna – 200 g
  • starta marchewka – 150 g
  • świeże drożdże – 2o g
  • cukier – 50 g
  • cukier puder

Sposób przygotowania

Drożdże pokruszyć  do miseczki i zasypać cukrem, odstawić na min. 15 min. (im więcej wyrosną tym lepiej.

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce lub zmielić przez maszynkę do mięsa z odpowiednia przystawką na bardzo drobnych oczkach.

Na stolnicy z podanych składników mąki, margaryny, startej marchewki (dodać całą marchewkę wraz z powstałym sokiem), cukru waniliowego i rozczynu drożdżowego zarobić ciasto.

Ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 mm i za pomocą szklanki wykroić krążki, na środek dodać powidło i skleić jak pieroga (trzeba dokładnie sklejać ponieważ lubią się rozklejać podczas pieczenia).

Gotowe marchewkowe pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec.

Po upieczeniu ciasteczka oprószyć cukrem pudrem.

Ciastka z marchewką

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *