Ciasteczka jak pierogi z marchewką i nadziane domowym powidłem śliwkowym. Bardzo szybkie w przygotowaniu.
Czas przygotowania – 60 min.
Składniki
- mąka pszenna – 300 g
- margaryna – 200 g
- starta marchewka – 150 g
- świeże drożdże – 2o g
- cukier – 50 g
- cukier puder
Sposób przygotowania
Drożdże pokruszyć do miseczki i zasypać cukrem, odstawić na min. 15 min. (im więcej wyrosną tym lepiej.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce lub zmielić przez maszynkę do mięsa z odpowiednia przystawką na bardzo drobnych oczkach.
Na stolnicy z podanych składników mąki, margaryny, startej marchewki (dodać całą marchewkę wraz z powstałym sokiem), cukru waniliowego i rozczynu drożdżowego zarobić ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 mm i za pomocą szklanki wykroić krążki, na środek dodać powidło i skleić jak pieroga (trzeba dokładnie sklejać ponieważ lubią się rozklejać podczas pieczenia).
Gotowe marchewkowe pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec.
Po upieczeniu ciasteczka oprószyć cukrem pudrem.