Gołąbki w liściach z buraka ćwikłowego naciowego. Powiem szczerze, że przygotowując grządki na działce w nasionkach wcześniej zakupionych był burak ćwikłowy naciowy. Teraz pierwsze danie z wykorzystaniem tych buraków, naci z buraków które są ogromne w porównaniu ze zwykłymi burakami.
Czas przygotowania – 45 min.
Składniki
- ryż – 2 woreczki
- mięso mielone – 200 g
- pieczarki – 100 g
- masło – 3-4 łyżki
- cebula – 1 sztuka
- sól, pieprz, maga do smaku –
- liście buraka – kilka sztuk
- olej roślinny
Sposób przygotowania
Ryż ugotować na pół twardo.
Cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju roślinnym na złoty kolor.
Pieczarki pokroić w plasterki lub półplasterki, mięso zmielić przez maszynkę (lub użyć gotowego mielonego).
Do zrumienionej cebuli dodać pieczarki i mięso, doprawić solą i pieprzem, dusić około 20 min. Następnie w większej misce lub garnku połączyć farsz z ryżem, dokładnie wymieszać, doprawić jeszcze jeżeli jest to konieczne.
Liście buraka sparzyć w gorącej wodzie, tak aby były elastyczne.
Na gotowe liście nałożyć farsz i zwinąć gołąbki.
Gotowe ułożyć w rondlu, oprószyć solą do smaku i dusić do miękkości. Można podawać z ulubionym sosem.