Faszerowana cukinia to coś na zasadzie zapiekanek, jednak w tym przypadku pieczywo w tradycyjnej zapiekance zastąpione jest żółtą cukinią. Farsz przygotowany tradycyjnie jak do gołąbków. Jednak takie wypełnienie można tworzyć według swoich upodobań. Jest to pomysł na zdrowy i przede wszystkim szybki posiłek.
Składniki
- ryż – 1 woreczek
- mięso mielone (drobiowe) – 200 g
- cebula – 1 sztuka
- pieczarki – 100 g
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia, masło
- cukinia – 1-2 sztuki
- ser żółty
Sposób przygotowania
Ryż ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
Pieczarki pokroić w plasterki lub półplasterki, mięso zmielić przez maszynkę (ja dodaję pierś z indyka).
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć ją na oleju i maśle, dodać pieczarki i mięso, doprawić solą i pieprzem, dusić około 20 min.
Następnie w większej misce lub garnku połączyć farsz z ryżem, dokładnie wymieszać, doprawić jeszcze jeżeli jest to konieczne.
Cukinię dokładnie wypłukać, przeciąć ją wzdłuż i delikatnie wyjąć miąższ pozostawiając go ok. 2-3 mm od samej skórki.
Gotowym farszem wypełnić cukinię, na wierzch ułożyć ser żółty (może być w plasterkach lub starty na tarce).
Cukinię piec w piekarniku ok.20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Pod koniec pieczenia posypać serem żółtym.