Zupa ze świeżych grzybów z ostatnich tegorocznych zbiorów, tuż przed pierwszymi przymrozkami. Bardzo, bardzo grzybowa, smaczna i aromatyczna z dodatkiem bulionu z kaczki. Grzyby to mieszanka borowików, podgrzybków, kozaków czerwonych.
Czas przygotowania – 60 min.
Składniki
- grzyby świeże – ok. 1 kg
- cebula – 1 sztuka
- marchewka – 1 sztuka
- pietruszka – 1 sztuka
- seler –
- kości kulinarne z kaczki – ok. 200 g
- makaron muszelki – 100 g
- sól, pieprz do smaku
- tłuszcz roślinny, olej
Sposób przygotowania
Grzyby dokładnie obrać, pokroić na mniejsze części i dokładnie wypłukać, najlepiej kilka razy pod bieżącą wodą.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na tłuszczu, do momentu aż się zrumieni.
Do cebulki dodać grzyby i dusić kilkanaście minut, trzeba uważać aby się nie przypaliły. Doprawić solą i pieprzem.
Do rondla dodać kości, włoszczyznę i ugotować bulion (ok. 3 litry)
Do gotującego się bulionu dodać podduszone grzyby i gotować do momentu aż będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodać makaron, doprawić solą i pieprzem i gotować, aż makaron będzie al dente.
Zupę zdjąć z ognia. Makaron sam zmięknie.