Placki powstały można powiedzieć z tego co było w lodówce, z resztek, tak aby się nie zmarnowało. I wyszły całkiem niezłe placuszki. W taki sam sposób można połączyć inne ulubione składniki. Bardzo szybki sposób na przekąskę.
Czas przygotowania – 30 min.
Składniki
- filet z kurczaka – 1/2 kg
- ser żółty – 200 g
- oliwki czarne – kilka sztuk
- papryka czerwona – 1/2 papryki
- kukurydza – 1/2 puszki
- sól, pieprz do smaku –
- mąka pszenna – 4-6 łyżek
- jajka – 3 sztuki
- śmietana – 1 łyżka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Kurczaka dokładnie wypłukać, oczyścić i pokroić w kostkę. Podsmażyć go na oleju, tak aby delikatnie zmiękł. Przestudzić kurczaka.
Oliwki pokroić w cienkie plasterki.
Paprykę pokroić w kostkę.
Kukurydze odsączyć. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach
W misce połączyć wszystkie składniki (maki dodać tak aby wyszło ciasto gęstsze niż na naleśniki, doprawić solą i pieprzem, można opcjonalnie dodać ulubionych ziół.
Gotowe ciasto układać łyżką na rozgrzanym tłuszczu, smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać z sosem, np. czosnkowym.