Pierś z indyka z warzywami

Pierś indyka z warzywami

Inaczej – indyk duszony z warzywami. Na takie przygotowanie piersi z indyka nie potrzeba konkretnych proporcji składników, ponieważ mięso dusimy z ulubionymi warzywami i własnymi proporcjami, pamiętać należy o odpowiedniej kolejności dodawania warzyw, ponieważ jedne są twardsze i będą się dusić dłużej inne nieco krócej.

Czas przygotowanie – 120 min.

Składniki

  • pierś z indyka 
  • dowolne ulubione warzywa; marchew, seler, pietruszka, cebula, fasolka szparagowa, pomidory –
  • sól, pieprz do smaku 
  • przyprawa uniwersalna 
  • olej lub oliwa z oliwek 
  • masło 

Sposób przygotowania

Pierś z indyka dokładnie wypłukać, osuszyć, można pozostawić w całości lub pokroić na mniejsze części. Mięso oprószyć solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną do smaku.
Na patelni na rozgrzanej oliwie lub oleju zrumienić pierś z każdej strony.
Następnie pierś przełożyć do rondla lub na głębszą patelnie podlać delikatnie wodą i dodać warzywa twarde: marchewkę, pietruszkę, selera oraz cebulę, fasolkę szparagową. Następnie kolejno dodać swoje ulubione warzywa i dusić wszystko razem. Do duszonych warzyw dodać masełko, całość jeszcze doprawić do smaku i dusić do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *