Inaczej – indyk duszony z warzywami. Na takie przygotowanie piersi z indyka nie potrzeba konkretnych proporcji składników, ponieważ mięso dusimy z ulubionymi warzywami i własnymi proporcjami, pamiętać należy o odpowiedniej kolejności dodawania warzyw, ponieważ jedne są twardsze i będą się dusić dłużej inne nieco krócej.
Czas przygotowanie – 120 min.
Składniki
- pierś z indyka
- dowolne ulubione warzywa; marchew, seler, pietruszka, cebula, fasolka szparagowa, pomidory –
- sól, pieprz do smaku
- przyprawa uniwersalna
- olej lub oliwa z oliwek
- masło
Sposób przygotowania
Pierś z indyka dokładnie wypłukać, osuszyć, można pozostawić w całości lub pokroić na mniejsze części. Mięso oprószyć solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną do smaku.
Na patelni na rozgrzanej oliwie lub oleju zrumienić pierś z każdej strony.
Następnie pierś przełożyć do rondla lub na głębszą patelnie podlać delikatnie wodą i dodać warzywa twarde: marchewkę, pietruszkę, selera oraz cebulę, fasolkę szparagową. Następnie kolejno dodać swoje ulubione warzywa i dusić wszystko razem. Do duszonych warzyw dodać masełko, całość jeszcze doprawić do smaku i dusić do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie.