Pieczone po raz pierwszy i w smaku całkiem niezłe. Ciasto piernikowe z jabłkami masa z kaszy manny- masy grysikowej. Po upieczeniu pierniki wyszły twarde, lecz na drugi dzień były idealne, rozpływały się w ustach.
Czas przygotowania 120 min.
Składniki
Ciasto
- miód – 6 łyżek
- mąka pszenna – 6 szklanek
- cukier – 2 łyżki
- margaryna – 300 g
- jajko – 2 sztuki
- kwaśna śmietana – 4 łyżki
- soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka
- proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
Masa jabłkowa
- jabłka obrane (szara reneta) – 1 kg
- galaretka wiśniowa – 2 opakowania
- cukier do smaku
- woda – 4 łyżki
Masa z kaszy manny
- mleko – 1 litr
- masło – 300 g
- kasza manna – 6 łyżek
- cukier – 4 łyżki
Sposób przygotowania
Duża blacha
Ciasto
Miód i margarynę roztopić, przestudzić.
Na stolnicę przełożyć mąkę, posiekaną margarynę, sodę, cukier, proszek, jajka i śmietanę. Dodać miód z margaryną i wszystko razem zarobić na gładkie ciasto.
Ciasto podzielić na 3 części, dwie jednakowe większe a 1 część małą. Ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temp. swojego piekarnika.
Masa jabłkowa
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce, wraz z niewielką ilością wody jabłka poddusić. Dodać cukier do smaku. Jabłka zdjąć z ognia i dodać galaretkę i dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.
Do przestudzonych jabłek pokruszyć najmniejszy blat ciasta i dokładnie wymieszać z jabłkami.
Masa grysikowa
Mleko zagotować, dodać kaszę mannę, cukier i ugotować według przepisu. Kaszę mannę przestudzić.
Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać kaszę mannę, dokładnie ucierać mikserem masę.
Przełożyć ciasta jabłkami i masą.