Dla mnie to podstawa ciasta drożdżowego czyli proste smaczne rogale z marmoladą lub innym nadzieniem. Dodam, że żaden wyjazd służbowy, rodzinny bez nich się nie obejdzie. tradycyjne ciast drożdżowe, zawsze się udaję, wyrasta i smakuję wszystkim.
Składniki
- mleko – 2 szklanki
- mąka pszenna tortowa – 1 kg
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- cukier biały – 10 łyżek
- drożdże świeże – 60 g
- sól – 1/3 łyżeczki
- masło roztopione – 100 g
- jajka – 3 sztuki +1
- marmolada twarda
Sposób przygotowania
Przygotować rozczyn drożdżowy.
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko, oraz ok. 200 g mąki pszennej. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką (rozczyn jet gotowy jeśli podwoi swoją objętość).
Masło roztopić i przestudzić.
Do rozczynu dodać 3 jajka, cukier waniliowy, sól, mąkę – tak ok. 700-800 gr. i ciasto dokładnie wyrobić rękoma, jeżeli będzie za luźne dosypać troszkę mąki. Ciasto jest gotowe jeżeli odchodzi od rąk bez zabrudzeń.
Następnie na koniec do ciasta dodać roztopione i przestudzone masło i też dokładnie wyrobić, ma odchodzić samo od ręki. Im dłużej wyrabiane tym lepiej.
Ciasto przykryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia, również musi podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto dobrze wyrośnie przełożyć go na stolnicę, rozwałkować ciasto na kształt okręgu, pociąć radełkiem wzdłuż na 8 części, na szerszą część nałożyć marmoladę twardą i zwinąć.
Tak przygotowane drożdżówki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ponownie ściereczka aby wyrosły.
Bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika, roztrzepać jedno jajko i każdą drożdżówkę pomalować jajkiem, włożyć blaszki do piekarnika.
Piec w temp. swojego piekarnika na złoty kolor ok. 30-40 min. w zależności jak duże mamy drożdżówki.