Amoniaki najlepsze, kruche, słodkie, rozpływają się w ustach. Babcia mi zawsze opowiadała, że jak piekła amoniaki to jeszcze gorące dziadek chował do kieszeni, żeby go nie krzyczała, że je gorące. Polecam, według mnie najsmaczniejsze to co proste.
Czas przygotowania – 60 min.
Składniki
- mąka pszenna – 700 g
- masło – 30 g
- smalec – 40 g
- cukier – 80-100 g
- amoniak – 50 g
- kwaśna śmietana – 1 szklanka
- żółtka – 2 sztuki
- jaja całe – 1 sztuka
- cukier waniliowy
- gruby cukier na wierzch
Sposób przygotowania
W śmietanie rozpuścić amoniak, i odstawić w naczyniu na ok. 5-10 min.
Z pozostałych składników zarobić, delikatnie ciasto, dodać śmietanę z amoniakiem i dokładnie wyrobić ciasto. Pozostałe 2 białka pozostawić do maczania amoniaków.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm i wycinać dowolne formy, kształty ciastek.
Białka przelać na głęboki talerz, delikatnie rozbić widelcem, na drugi talerz wsypać trochę grubego cukru.
Wykrojone ciastka maczać jedną stroną w białku a następnie w cukrze, układać gotowe ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik dobrze nagrzać, blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika(w zimnym piekarniku nie wyrosną ładnie), piec w temp. swojego piekarnika na złoty kolor.