Skórkę skusiłam się zrobić, ponieważ mój mąż wymyślił sobie, że zrobi wino z pomarańczy. Do przygotowania tego wina wykorzystał sok z 6 kg pomarańczy. Sok został wyciśnięty, a pozostałe skórki miały pójść na kompost. Stwierdziłam, że skórki tez można wykorzystać. Wszystko co zostało zalałam zimna wodą i pozostawiłam na noc. Nazajutrz wykroiłam ładniejsze części skórek i wrzuciłam na wrząca wodę, parzyłam około 5 minut, następnie odcedziłam skórki i pozostawiłam żeby wystygły. Kiedy były zimne wykroiłam wszystkie białe skórki czyli albedo. Można skórki nie parzyć ale moim zdaniem łatwiej odchodzi albedo, i skórka ma mniej goryczki.
Z całości obranych skórek wyszło około 80 dag skórki, która podzieliłam na dwie części. 40 dag skórki pokroiłam w drobną kosteczkę, a drugie 40 dag w cieniutkie paseczki.
Składniki na ok. 40 dag skórki pomarańczowej.
SKŁADNIKI
- woda – 2,5 szklanki
- cukier – 2,5 szklanki
- kwasek cytrynowy – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do dwóch garnków wlałam wodę i cukier, całość zagotowałam, aż powstał syrop, następnie do jednego garnka wsypałam skórkę pokrojoną w kostkę a do drugiego skórkę pokrojona w paseczki.
Wszystko gotowałam na wolnym ogniu, aż woda odparowała na połowę, syrop stał się gesty i klarowny (około40-45 min). Pod koniec gotowania dodałam po 1 łyżeczce kwaku cytrynowego w celu utrwalenia jasnego koloru.
Tak otrzymaną skórkę przełożyłam do słoiczków i pasteryzowałam 5 min, by służyła mi na dłużej.
Kandyzowana skórka pomarańczowa to doskonały dodatek do wypieków, doskonale pasuje do serników, pierników, keksów i rożnych deserów. Skórkę taką możemy wykorzystać do dekoracji ciast,tortów, ciasteczek, możemy ją oblać czekoladą i nie tylko.