Barszcz z grzybami

Barszcz z grzybamiW rożnych regionach w Polsce panuje inna tradycja co do menu wigilijnego. U mnie w domu odkąd pamiętam było 12 potraw, gdzie dzieci liczyły zapałki, czy aby się zgadza 12. I chyba się zgadzało. Obecnie też chcemy zachować te tradycję. Pierwsze skrzypce w menu wigilijnym u mnie zawsze grał barszcz biały z grzybami, prawdziwkami, przygotowany z własnego zakwasu i swoich suszonych grzybów. Bardzo często przygotowuje taki barszcz w ciągu rok, jednak w wigilie ma on wyjątkowy smak, chociaż zawsze przygotowywany jest tak samo.

    Czas przygotowania –  60 min.

Składniki

  • grzyby prawdziwki –
  • zakwas na barszcz –
  • woda
  • sól, maga – do smaku
  • śmietana 12 lub 18%

Sposób przygotowania

Na  3-4 dni wcześniej należy przygotować zakwas na barszcz biały – z tego przepisu.

Grzyby w zależności od upodobań, (nie podaję proporcji dodajemy wedle uznania) namoczyć na noc.

Na drugi dzień grzyby ugotować do miękkości, z niewielką ilością soli.

Wodę zagotować (3-4 litry) z solą, dodać przygotowany zakwas ok.1/2-1 litra, zagotować,  za pomocą chochli zebrać białą szumowinę, dodać śmietanę do smaku,   grzyby wraz z wodą i na koniec doprawić solą , magą- przyprawa do zup .

Podawać z ziemniakami.
 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *