W rożnych regionach w Polsce panuje inna tradycja co do menu wigilijnego. U mnie w domu odkąd pamiętam było 12 potraw, gdzie dzieci liczyły zapałki, czy aby się zgadza 12. I chyba się zgadzało. Obecnie też chcemy zachować te tradycję. Pierwsze skrzypce w menu wigilijnym u mnie zawsze grał barszcz biały z grzybami, prawdziwkami, przygotowany z własnego zakwasu i swoich suszonych grzybów. Bardzo często przygotowuje taki barszcz w ciągu rok, jednak w wigilie ma on wyjątkowy smak, chociaż zawsze przygotowywany jest tak samo.
Czas przygotowania – 60 min.
Składniki
- grzyby prawdziwki –
- zakwas na barszcz –
- woda
- sól, maga – do smaku
- śmietana 12 lub 18%
Sposób przygotowania
Na 3-4 dni wcześniej należy przygotować zakwas na barszcz biały – z tego przepisu.
Grzyby w zależności od upodobań, (nie podaję proporcji dodajemy wedle uznania) namoczyć na noc.
Na drugi dzień grzyby ugotować do miękkości, z niewielką ilością soli.
Wodę zagotować (3-4 litry) z solą, dodać przygotowany zakwas ok.1/2-1 litra, zagotować, za pomocą chochli zebrać białą szumowinę, dodać śmietanę do smaku, grzyby wraz z wodą i na koniec doprawić solą , magą- przyprawa do zup .
Podawać z ziemniakami.