Placek cytrynowy

SKŁADNIKI

    Ciasto

  • margaryna – 1,5 kostki
  • mąka pszenna – 40 dag
  • cukier puder – 30 dag
  • jajka – 5 sztuk
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżki
  • cytryny – 3 sztuki

    Masa

  • masło 82 % – 1 kostka
  • woda – 2 szklanki
  • cukier kryształ – 30 dag
  • żółtka – 2 sztuki
  • sok z 3 cytryn –
  • mąka ziemniaczana – 2 duże łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo po jednym całym jajku, dodać mąkę i proszek. cytryny umyć i sparzyć, do ciasta zetrzeć skórkę (starać się aby nie dodać białej skórki- albedo, ponieważ nada ciastu goryczki).

Z ciasta upiec 3 placki, starać się aby ciasto  podzielić równo na  3 blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Placki wystudzić.

Następnie przygotować masę, gorącą masą przekładać placki.

Z 2 szklanek mąki i cukru zagotować syrop, żółtka utrzeć z łyżką cukru, dodać sok z 3 cytryn i dwie  duże łyżki mąki ziemniaczanej, wszystko wymieszać na jednolitą masę i wlać do gotującego się syropu. Ugotować jak budyń.

Następnie zdjąć masę z palnika i dodać kostkę masła i dokładnie wymieszać.

Jak wyżej wspomniałam, gorącą masa przełożyć placki.

Wierzch udekorować polewą lub cukrem pudrem, można również pozostawić 2 łyżki masy do posmarowania wierzchu i posypać kolorową posypką jak na dołączonym zdjęciu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *