SKŁADNIKI
Ciasto
- margaryna – 1,5 kostki
- mąka pszenna – 40 dag
- cukier puder – 30 dag
- jajka – 5 sztuk
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżki
- cytryny – 3 sztuki
Masa
- masło 82 % – 1 kostka
- woda – 2 szklanki
- cukier kryształ – 30 dag
- żółtka – 2 sztuki
- sok z 3 cytryn –
- mąka ziemniaczana – 2 duże łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo po jednym całym jajku, dodać mąkę i proszek. cytryny umyć i sparzyć, do ciasta zetrzeć skórkę (starać się aby nie dodać białej skórki- albedo, ponieważ nada ciastu goryczki).
Z ciasta upiec 3 placki, starać się aby ciasto podzielić równo na 3 blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Placki wystudzić.
Następnie przygotować masę, gorącą masą przekładać placki.
Z 2 szklanek mąki i cukru zagotować syrop, żółtka utrzeć z łyżką cukru, dodać sok z 3 cytryn i dwie duże łyżki mąki ziemniaczanej, wszystko wymieszać na jednolitą masę i wlać do gotującego się syropu. Ugotować jak budyń.
Następnie zdjąć masę z palnika i dodać kostkę masła i dokładnie wymieszać.
Jak wyżej wspomniałam, gorącą masa przełożyć placki.
Wierzch udekorować polewą lub cukrem pudrem, można również pozostawić 2 łyżki masy do posmarowania wierzchu i posypać kolorową posypką jak na dołączonym zdjęciu.