Coś za mną chodziło i ostatecznie wyszły ptysie. Nadzienie takie wymyślane z tego co w lodówce było, ale chyba dobre bo szybko ptysie zniknęły. Malutkie ptysie, chociaż rozmiar zależy od nas samych.
Jak pamiętam jeszcze z czasów liceum, koło szkoły był mały sklepik spożywczy i idąc do szkoły lub ze szkoły nie mogłam obejść obok niego nie zaliczając ptysia, po prostu je uwielbiam i dlatego tez lubię urozmaicać nadzienie do nich.
Czas przygotowania – 60 min.
Składniki
Ciasto
- mleko – 1 szklanka
- woda – 1 szklanka
- masło – 100 g
- mąka tortowa – 300 g
- mąka ziemniaczana – 50 g
- jajka – 10 sztuk
Ptasie mleczko
- śmietanka 30% – 500 ml
- serek homogenizowany Danio- waniliowy – 2 sztuki (małe opakowanie)
- galaretka czerwona – 1 opakowanie
- cukier puder – do smaku
Dodatkowo
- czekolada mleczna – 100 g
- śmietana 30% – 2 łyżki
Sposób przygotowania
W wyższym rondelku zagotować wodę, mleko, masło.
Do gotującego płynu wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną i mieszać energicznie do powstania jednolitego ciasta. Ciasto podgrzewać przez kilka minut, ciągle mieszając, ponieważ lubi się przypalać. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd, połysk i odchodzi od garnka.
Zaparzone ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia (jest to bardzo ważne, inaczej nie urosną w piekarniku !!!).
Kiedy ciasto będzie zimne, dodać do niego całe jajka i utrzeć mikserem na puszystą masę, trwa to kilka minut.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego małe ciasteczka, rozetki o dowolnym kształcie, lub nałożyć łyżką.
Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika !!!
Piec w temperaturze 180-200ºC (lub temp. swojego piekarnika) przez około 20 – 25 minut. Nie zaglądać do piekarnika podczas pieczenia, ponieważ opadną !!!.
Po upieczeniu całkowicie wystudzić.
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklance wrzątku, wystudzić.
W misce ubić na sztywno śmietankę, dodać serki Danio i dosłodzić cukrem pudrem do smaku. Na koniec dodać galaretkę i wszystko razem delikatnie ubić.
Ptysie przekroić na pół, nałożyć ptasie mleczko na jedną część i przykryć drugą połową.
Odstawić do całkowitego stężania.
W rondelku rozpuścić czekoladę mleczną wraz z śmietanką i po otrzymaniu jednolitej lejącej polewy udekorować nią ptysie.