Ptysie z ptasim mleczkiem

Ptysie z ptasim mleczkiemCoś za mną chodziło i ostatecznie wyszły ptysie. Nadzienie takie wymyślane z tego co w lodówce było, ale chyba dobre bo szybko ptysie zniknęły. Malutkie ptysie, chociaż rozmiar zależy od nas samych.

Jak pamiętam jeszcze z czasów liceum, koło szkoły był mały sklepik spożywczy i idąc do szkoły lub ze szkoły nie mogłam obejść obok niego nie zaliczając ptysia, po prostu je uwielbiam i dlatego tez lubię urozmaicać nadzienie do nich.

    Czas przygotowania –  60 min. 

Składniki   

Ciasto

  • mleko – 1 szklanka
  • woda – 1 szklanka
  • masło – 100 g
  • mąka tortowa – 300 g
  • mąka ziemniaczana – 50 g
  • jajka – 10 sztuk

    Ptasie mleczko

  • śmietanka 30% – 500 ml
  • serek homogenizowany Danio- waniliowy – 2 sztuki (małe opakowanie)
  • galaretka czerwona – 1 opakowanie
  • cukier puder – do smaku

    Dodatkowo

  • czekolada mleczna – 100 g
  • śmietana 30% – 2 łyżki

Sposób przygotowania

W wyższym rondelku zagotować wodę, mleko, masło.

Do gotującego płynu wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną i mieszać energicznie do powstania jednolitego ciasta. Ciasto podgrzewać przez kilka minut, ciągle mieszając, ponieważ lubi się przypalać. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd, połysk i odchodzi od garnka.

Zaparzone ciasto pozostawić  do całkowitego ostygnięcia (jest to bardzo ważne, inaczej nie urosną w piekarniku !!!).

Kiedy ciasto będzie zimne, dodać do niego całe jajka i utrzeć mikserem na puszystą masę, trwa to kilka minut.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego małe ciasteczka, rozetki o dowolnym kształcie, lub nałożyć łyżką.

Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika !!!

Piec w temperaturze 180-200ºC (lub temp. swojego piekarnika) przez około 20 – 25 minut. Nie zaglądać do piekarnika podczas pieczenia, ponieważ opadną !!!.

Po upieczeniu całkowicie wystudzić.

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklance wrzątku, wystudzić.

W misce ubić na sztywno śmietankę, dodać serki Danio i dosłodzić cukrem pudrem do smaku. Na koniec dodać galaretkę i wszystko razem delikatnie ubić.

Ptysie przekroić na pół, nałożyć ptasie mleczko na jedną część  i przykryć drugą połową.

Odstawić do całkowitego stężania.

W rondelku rozpuścić czekoladę mleczną wraz z śmietanką i po otrzymaniu jednolitej lejącej polewy udekorować nią ptysie.

Ptysie z ptasim mleczkiem

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *