Przekładane ciasto orzechowe z biszkoptami, powidłem i dwoma smakami mas: śmietankową i kakaową. W smaku pychotka. Zawsze się udaje i dobry na każdą okazję. Przepis wygrzebany ze starych przepisów mojej mamy.
Czas przygotowania – 60 min.
Składniki
Ciasto orzechowe
- białka – 7 sztuk
- cukier – 1 szklanka
- orzechy mielone – 250 g
- bułka tarta lub mąka krupczatka – 1 łyżka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- miód sztuczny – 1 łyżka
Biszkopt jasny
- jajka – 6 sztuk
- cukier – 1 szklanka
- mąka tortowa – 1 szklanka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Masa
- mleko – 3 szklanki
- budyń śmietankowy – 2 opakowania
- mąka pszenna – 2 łyżki
- cukier – 1/2 szklanki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- masło – 250 g
Dodatkowo
- powidło śliwkowe – 1 mały słoik
- wafel
- kakao – 2-3 łyżki
Sposób przygotowania
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (warstwy wierzchniej nie smarować tłuszczem), na papier położyć bezpośrednio wafla, ułożyć na wielkość blaszki.
Białka ubić na sztywno dodać szklankę cukru i dalej ubijać, do tego dodać orzechy mielone (grubo mielone), dodać bułkę tartą, miód i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę z waflem, na wafla i upiec.
Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt podzielić na dwie blaszki (muszą być równo podzielone), i upiec, około 30-40 min. w temp. swojego piekarnika.
Zagotować połowę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą połowę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folią aluminiową szczelnie i odstawić do przestygnięcia..
Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Na koniec dodać troszeczkę spirytusu lub wódki do smaku. Masę podzielić na dwie równe części i do jednej dodać kakao i utrzeć.
Przełożenie ciasta
Ciasto orzechowe
Masa biała
Biszkopt jasny
Powidło
Biszkopt jasny
Masa kakaowa
Wafel
Świetny przepis ! Na pewno zrobię 😉