Kapusta kiszona zasmażana

kapusta kiszona zasmażana

Często przygotowuję kapustę kiszoną gotowaną dla dzieci, bo taką najbardziej lubią, choć wydawać się może że dzieci nie przepadają za kapustą a jednak u mnie bardziej smakuje kapusta kiszona gotowana niż nawet dużo zdrowsza surówka z kapusty kiszonej.

Czas przygotowania – 60 min.

Składniki

  • kapusta kiszona – 1 kg
  • cebula – 2 sztuki
  • smalec – 1 łyżka
  • masło – 4 łyżki
  • sól, kucharek – do smaku
  • mąka pszenna – 2-3 łyżki

Sposób przygotowania

Kapustę kiszoną wypłukać, delikatnie posiekać nożem, przełożyć do garnka zalać wodą i zagotować. Jeżeli się zagotuję należy ją skosztować czy nie jest za kwaśna, jeżeli jest, wówczas tą wodę w której się gotuje należy odlać i nalać ponownie czystej wody, wówczas kapusta nie będzie zbyt kwaśna.

Następnie kapustę gotować do miękkości. Miedzy czasie podsmażyć na złoty kolor cebule na maśle i smalcu (na samym maśle cebula się przypali), dodać do kapusty, doprawić solą do smaku.

Kiedy kapusta jest miękka i większość wody wyparowała wówczas mąkę rozmieszać w 1/2 szklanki wody, przecedzić tak aby zasmażka nie miała grudek i dodać do kapusty, pamiętać o mieszaniu.

Kapustę z zasmażką podgotować kilka minuta aby mąka straciła smak surowizny.

Kapusta tak przygotowana jest idealna do różnego rodzaju mięs.

kapusta kiszona zasmażana

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Surówki i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *