Często przygotowuję kapustę kiszoną gotowaną dla dzieci, bo taką najbardziej lubią, choć wydawać się może że dzieci nie przepadają za kapustą a jednak u mnie bardziej smakuje kapusta kiszona gotowana niż nawet dużo zdrowsza surówka z kapusty kiszonej.
Czas przygotowania – 60 min.
Składniki
- kapusta kiszona – 1 kg
- cebula – 2 sztuki
- smalec – 1 łyżka
- masło – 4 łyżki
- sól, kucharek – do smaku
- mąka pszenna – 2-3 łyżki
Sposób przygotowania
Kapustę kiszoną wypłukać, delikatnie posiekać nożem, przełożyć do garnka zalać wodą i zagotować. Jeżeli się zagotuję należy ją skosztować czy nie jest za kwaśna, jeżeli jest, wówczas tą wodę w której się gotuje należy odlać i nalać ponownie czystej wody, wówczas kapusta nie będzie zbyt kwaśna.
Następnie kapustę gotować do miękkości. Miedzy czasie podsmażyć na złoty kolor cebule na maśle i smalcu (na samym maśle cebula się przypali), dodać do kapusty, doprawić solą do smaku.
Kiedy kapusta jest miękka i większość wody wyparowała wówczas mąkę rozmieszać w 1/2 szklanki wody, przecedzić tak aby zasmażka nie miała grudek i dodać do kapusty, pamiętać o mieszaniu.
Kapustę z zasmażką podgotować kilka minuta aby mąka straciła smak surowizny.
Kapusta tak przygotowana jest idealna do różnego rodzaju mięs.