Na tłusty czwartek propozycja pączków z dużą ilością świeżej cytryny i słodkim nadzieniem karmelowym.
Składniki
- mąka pszenna – 700-800 g
- drożdże świeże – 50 g
- mleko letnie – 1 szklanka
- laska wanilii – 1 sztuka
- cytryna – 1 sztuka
- cukier – 2 łyżki
- masło roztopione – 50 g
- spirytus – 2 łyżki
- sól – 1/2 łyżeczki
- jajka – 1 sztuka
- żółtka – 3 sztuki
- masa krówkowa, kajmakowa – 1 puszka
- cynamon + cukier kryształ – do posypania
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Przygotować rozczyn drożdżowy.
Mleko lekko podgrzać (ma być letnie), przelać do większej miski, dodać 2 łyżki cukru, 100 g mąki i pokruszone drożdże, wszystko dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masło roztopić i wystudzić.
Białka oddzielić od żółtek. Trzy białka ubić na sztywno, dodać pozostałą część cukru, dalej ubijać następnie dodać żółtka i całość ubić (jak na biszkopt).
Jeżeli rozczyn wyrósł dodać do niego masę jajeczną, jajko, mąkę, spirytus, nasionka wanilii, sól, sok z całej cytryny. Ciasto wyrobić ręką, do momentu aż zacznie odchodzić od ręki (różne są mąki, więc jeżeli ciasto będzie wolne dosypać mąki). Na koniec dodać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto stanie się błyszczące i również łatwo zacznie odchodzić od ręki.
Miskę z ciastem przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Kiedy ciasto urośnie przełożyć go na stolnicę, lekko rozwałkować na ok. 3-5 mm grubości.
Wykrawać krążki od szklanki i utworzyć z nich bułeczki. Bułeczki również przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. aby wyrosły.
Jak sprawdzić temperaturę tłuszczu czy jest rozgrzany nie mając termometru? Można wrzucić kawałek skórki chleba, mały kawałek ziemniaka jeżeli wypłyną od razu na wierzch, zaczną się przy nich robić bąbelki wówczas tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany.
Co zrobić aby wyszła na pączku obwódka? Otóż paczki muszą być dobrze wyrośnięte, kiedy włoży się je do tłuszczu, należy je piec z jednej strony na złoty kolor i dopiero przekręcić na druga stronę.
Pączki po upieczeniu jak ostygną za pomocą rękawa cukierniczego nadziać masą kajmakową i obtoczyć w przygotowanym cukrze cynamonowym.