Kasza jaglana z pomarańczą i granatem

Kasza jaglana z pomarańcza i granatem

Chcąc zachęcić dzieci do zjadania kaszy jaglanej zaczynam wymyślać różnego rodzaju połączenia, tym razem kasza jaglana z cytrusami na słodko z dodatkiem chrupiących ziaren granata.

Czas przygotowania – 15 min.
Czas gotowania – 20 min.

Składniki

  • kasza jaglana – 100 g
  • rodzynki – 100 g
  • granat – 1 sztuka
  • pomarańcza – 2 sztuki
  • cukier puder do smaku
  • cynamon do smaku

Sposób przygotowania

Kaszę dokładnie wypłukać, przełożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu ok. 20 min (wody powinno być dwa razy więcej niż kaszy), od czasu do czasu mieszając, aż cała woda zostanie wchłonięta przez kaszę. Kasze zdjąć z ognia i przestudzić.

Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na kilkanaście minut, następnie odsączyć.

Kaszę przełożyć do miski, dodać wyfiletowane i pokrojone w większa kostkę pomarańcze, ziarna granata i rodzynki. Na koniec dodać cynamon i cukier puder do smaku.

Kasza jaglana z pomarańcza i granatemKasza jaglana z pomarańcza i granatem

Ten wpis został opublikowany w kategorii Na Słodko i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *