Chcąc zachęcić dzieci do zjadania kaszy jaglanej zaczynam wymyślać różnego rodzaju połączenia, tym razem kasza jaglana z cytrusami na słodko z dodatkiem chrupiących ziaren granata.
Czas przygotowania – 15 min.
Czas gotowania – 20 min.
Składniki
- kasza jaglana – 100 g
- rodzynki – 100 g
- granat – 1 sztuka
- pomarańcza – 2 sztuki
- cukier puder do smaku
- cynamon do smaku
Sposób przygotowania
Kaszę dokładnie wypłukać, przełożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu ok. 20 min (wody powinno być dwa razy więcej niż kaszy), od czasu do czasu mieszając, aż cała woda zostanie wchłonięta przez kaszę. Kasze zdjąć z ognia i przestudzić.
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na kilkanaście minut, następnie odsączyć.
Kaszę przełożyć do miski, dodać wyfiletowane i pokrojone w większa kostkę pomarańcze, ziarna granata i rodzynki. Na koniec dodać cynamon i cukier puder do smaku.