Gołąbki można przygotować z bardzo różnym farszem, ryżem, kaszą, mięsem a nawet z ziemniakami. Jednak dzisiaj troszkę odmienne gołąbki ponieważ zamiast tradycyjnego farszu jest ryba- łosoś.
Składniki
- filet z łososia – 600 g
- włoska kapusta – 1 mała sztuka
- cebula – 2 sztuki
- bulion warzywny – 1/2 litra
- oliwa z oliwek – 4 łyżki
- wytrawne białe wino – 200 ml
- cytryny – pieprz zielony lub kolorowy
Sposób przygotowania
Filet z łososia dokładnie wypłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i wstawić na pół godziny do lodówki. Cebulę obrać i posiekać, usmażyć na złoty kolor.
Następnie dodać wino i zagotować.
Liście kapusty oddzielić, wybrać najładniejsze i wrzucać na osolony wrzątek. Po chwili wyjąć podgotowane liście kapusty, przestudzić i odciąć grube nerwy.
Na rozłożonych liściach ułożyć cebulę z winem i na wierzchu położyć łososia. Liście zwinąć tak jak przy tradycyjnych gołąbkach.
Zwinięte gołąbki ułożyć w rondlu i zalać gorącym bulionem i dusić przez około 10 min.
Czas przygotowania – 60 min.