Gołąbki z łososiem

Gołąbki z łososiem

Gołąbki można przygotować z bardzo różnym farszem, ryżem, kaszą, mięsem a nawet z ziemniakami. Jednak dzisiaj troszkę odmienne gołąbki ponieważ zamiast tradycyjnego farszu jest ryba- łosoś.

Składniki

  • filet z łososia – 600 g
  • włoska kapusta – 1 mała sztuka
  • cebula – 2 sztuki
  • bulion warzywny – 1/2 litra
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • wytrawne białe wino – 200 ml
  • cytryny – pieprz zielony lub kolorowy

Sposób przygotowania

Filet z łososia dokładnie wypłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i wstawić na pół godziny do lodówki. Cebulę obrać i posiekać, usmażyć na złoty kolor.

Następnie dodać wino i zagotować.

Liście kapusty oddzielić, wybrać najładniejsze i wrzucać na osolony wrzątek. Po chwili wyjąć podgotowane liście kapusty, przestudzić i odciąć grube nerwy.

Na rozłożonych liściach ułożyć cebulę z winem i na wierzchu położyć łososia. Liście zwinąć tak jak przy tradycyjnych gołąbkach.

Zwinięte gołąbki ułożyć w rondlu i zalać gorącym bulionem i dusić przez około 10 min.

Czas przygotowania –  60 min.

Gołąbki z łososiem

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *