Danie jednogarnkowe i szybkie do przygotowania. Udka duszone z kapustą kiszoną, wędzoną kiełbaską coś w rodzaju bigosu ale nie do końca.
Składniki
- udka z kurczaka – 1 kg
- kapusta kiszona – 1 kg
- boczek – 1/2 kg
- kiełbasa zwyczajna, toruńska, myśliwska – 1/2 kg
- czosnek do smaku –
- cebula –
- majeranek –
- sól, pieprz biały
- kminek do smaku
- olek rzepakowy do smaku
Sposób przygotowania
Udka podzielić na pałki i podudzia, dokładnie wypłukać, osuszyć.
Kapustę kiszoną delikatnie podgotować aby delikatnie zmiękła ale była chrupiąca.
Około 2 ząbki czosnku (wedle smaku) drobno posiekać lub zmiażdżyć wraz z kminkiem i solą. Tak przygotowana marynatą natrzeć kurczaka od strony mięsa.
Do garnka z grubym lub podwójnym dnem wlać kilka łyżek oleju i obsmażyć na nim kurczaka na złoty kolor z obu stron.
Kurczaka wyjąć z garnka.
Do tego samego garnka dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w plasterki kiełbaskę, w kostkę boczek i razem zrumienić. Kapustę wcześniej podgotowaną odcedzić, pokroić drobno i dorzucić do smażącej się kiełbaski. Krótko całość podsmażyć, doprawić solą, białym pieprzem, majerankiem oraz można do smaku dodać jeszcze czosnek.
Na kapuście ułożyć kurczaka, mięsem do dołu, garnek przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 30-40 min.
Podawać z puree ziemniaczanym.