Rozgrzewająca zupa, typowa na chłodne dni. Nieco różni się od typowej fasolki ze względu na inne składniki.
SKŁADNIK
- żeberka wieprzowe – 200 g
- fasoli piękny jaś – 1/2 kg
- marchew – 1 sztuka
- pietruszka – 1 sztuka
- korzeń selera – 1/2 sztuki
- cebula – 1 sztuka
- makaron – 100 g
- majeranek, kminek – do smaku
- papryczka chili do smaku
- świeża natka pietruszki lub koper
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Groch namoczyć, najlepiej na noc. Na drugi dzień zleć wodę z grochu.
Na żeberkach ugotować bulion, do gotującego się bulionu dodać starte na tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę oraz namoczony groch. Następnie dodać zioła: majeranek, kminek, paprykę ostrą do smaku, można również dodać jak najbardziej świeżą paprykę chili, dodać odrobinę soli. Wszystko razem gotować do momentu aż groch zmięknie. Pod koniec gotowania dodać makaron gotować jeszcze aby makaron zmiękł. Na koniec dodać świeży koper lub natkę pietruszki.