Zupa fasolowa

zupa grochowa

Rozgrzewająca zupa, typowa na chłodne dni. Nieco różni się od typowej fasolki ze względu na inne składniki.

SKŁADNIK

  • żeberka wieprzowe – 200 g
  • fasoli piękny jaś – 1/2 kg
  • marchew – 1 sztuka
  • pietruszka – 1 sztuka
  • korzeń selera – 1/2 sztuki
  • cebula – 1 sztuka
  • makaron – 100 g
  • majeranek, kminek – do smaku
  • papryczka chili do smaku
  • świeża natka pietruszki lub koper

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Groch namoczyć, najlepiej na noc. Na drugi dzień zleć wodę z grochu.

Na żeberkach ugotować bulion, do gotującego się bulionu dodać starte na tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę oraz  namoczony groch. Następnie dodać zioła: majeranek, kminek, paprykę ostrą do smaku, można również dodać jak najbardziej świeżą paprykę chili, dodać odrobinę soli. Wszystko razem gotować do momentu aż groch zmięknie. Pod koniec gotowania dodać makaron gotować jeszcze aby makaron zmiękł. Na koniec dodać świeży koper lub natkę pietruszki.

 grochówka

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zupy i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *