Sałata zielona z rukolą i kaparami

sałata zielona z rukolą

Sałata zielona, z rukolą, papryką,ogórkiem i cebulą z lekko pikantnym dodatkiem jakim są kapary.  Bardzo szybka sałatka o wyrazistym i pikantnym smaku, doskonały dodatek do mięs.

Bardzo szybka sałatka do przygotowania.

Składniki

  • sałata zielona – 1/2 główki
  • rukola – 2 garście
  • papryka czerwona – 1 sztuka
  • cebula czerwona – 1 sztuka
  • ogórek zielony – 1 sztuka
  • kapary – 4 łyżki
  • sól, pieprz do smaku

Sos

  • sok z 1 cytryny
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • musztarda – 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania

Sałatę zieloną, rukolę dokładnie wypłukać i osuszyć.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, paprykę wypłukać, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki.

Ogórka obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie składniki połączyć, dodać kapary.

Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i przed podaniem sałatę skropić sosem.

Czas przygotowania – 15 min.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Sałatki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *