Sałata zielona, z rukolą, papryką,ogórkiem i cebulą z lekko pikantnym dodatkiem jakim są kapary. Bardzo szybka sałatka o wyrazistym i pikantnym smaku, doskonały dodatek do mięs.
Bardzo szybka sałatka do przygotowania.
Składniki
- sałata zielona – 1/2 główki
- rukola – 2 garście
- papryka czerwona – 1 sztuka
- cebula czerwona – 1 sztuka
- ogórek zielony – 1 sztuka
- kapary – 4 łyżki
- sól, pieprz do smaku
Sos
- sok z 1 cytryny
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
- musztarda – 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Sałatę zieloną, rukolę dokładnie wypłukać i osuszyć.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, paprykę wypłukać, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki.
Ogórka obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie składniki połączyć, dodać kapary.
Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i przed podaniem sałatę skropić sosem.
Czas przygotowania – 15 min.