Proziaki to przysmak pochodzący z Podkarpacia. Jest to przysmak przypominający dzieciństwo, kiedy to babcia piekła je dla dzieci i wnucząt na kuchni kaflowej opalanej drewnem. Doskonały dodatek do proziaków stanowi dżem, masełko i kawa zbożowa, prawdziwy smak dzieciństwa.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- mąka pszenna – 1 kg
- soda – 1 łyżka
- sól – 2 łyżeczki
- kwaśne mleko lub kefir (kwaśna śmietana) – ok. 1 litr
- cukier kryształ – 3 łyżki
- jajka – 3 sztuki
- olej, masło
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na stolnice przesiać mąkę, uformować kopczyk. Na środku zrobić wgłębienie, dodać jajka, cukier, sól, sodę. Wyrabiając ciasto stopniowo dodawać kwaśne mleko. Konsystencja ciasta nie może być twarda lub bardzo luźna. Jeżeli będzie za twarda wówczas należy dodać jeszcze kwaśnego mleka. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość około 2-3 cm i wedle uznania można pokroić na kwadraty, można wyciąć szklanka kółka. Tak przygotowane proziaki układamy na kuchni z płytą i pieczemy po kilka minut z każdej strony aż będą rumiane bez dodatku tłuszczu. Można również piec proziaki na patelni z niewielką ilością tłuszczu, masła i oleju.