Zakwas na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały, żurek to doskonała kompozycja naturalnych składników. Dodatkowo można do zakwasu oprócz składników podstawowych dodać liście laurowe, ziele angielskie.

zakwasnabarszcz1

Zakwas domowej roboty to idealny przepis na barszcz biały, którym zajada się cała rodzina. Dawniej zakwas kupowałam gotowy, jednak nie dorównuje smakiem do domowego. Przepis ten jest sprawdzony i niezawodny.

Czas przygotowania – 5 min.

SKŁADNIKI

  • mąka żytnia – 10 łyżek
  • woda przegotowana – 2 litry
  • czosnek – 2- 4 ząbki
  • można dodać przyprawy: majeranek, ziele angielskie, liść laurowy –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wodę przegotować i wystudzić.

Z podanych składników mieszamy rozczyn, dodajemy czosnek.

Najlepiej zrobić rozczyn w glinianym lub kamionkowym naczyniu. Można również w słoiku.

Taki rozczyn pozostawić w temperaturze pokojowej około3-4 dni. Jeżeli po tym czasie ukiśnie wówczas wkładamy go do lodówki aby się nie zepsuł.

Taki rozczyn wystarcza na 2 – 3 razy.

Warto jest na końcu pozostawić troszkę tego rozczynu i do niego dolać wodę i dodać mąkę.

Tak kontynuować za każdym razem.

Można dodać kawałeczek chleba żytniego lub razowego, ale sadzę że nie jest to konieczne ponieważ zakwas i tak ukiśnie. Chleb dodajemy w celu przyspieszenia fermentacji, dodajemy go jeżeli zależy nam na szybszym ukiśnięciu rozczynu.

Można też dodać przyprawy, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy w zależności jakie mamy smaki.

Barszczyk biały najlepiej smakuje z jajkiem i kiełbaską, do tego smalec domowej roboty. PALCE LIZAĆ!!!

zakwasnabarszcz

Ten wpis został opublikowany w kategorii Jak zrobić i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *