Szczypiorek zimą

Szczypiorek ceniony jest jako bogactwo składników odżywczych i również jako dodatek w kuchni. Jednak zimą zwiększa się zapotrzebowanie na szczypiorek i dlatego samemu można wyhodować zdrowy, naturalny szczypiorek.

szczypiorekzima1

W zimie mamy ograniczony dostęp do świeżych i zdrowych nowalijek, mowa o szczypiorku.

Jednak istniej sposób aby na oknie wyrósł nam piękny i zielony szczypiorek bez większego wkładu pracy.

Sposób przygotowania

Do dowolnego pojemniczka, tak aby nie przeciekał nałożyć cebulę jadalną, dobra jest również cebula dymka szalotka piętrowa, jest ona drobniejsza, stąd szczypiorek tez będzie drobny, zalać zimna wodą tak aby była zanurzona minimum do połowy. Odstawić taki pojemniczek na parapet i poczekać kilka dni aż się zazieleni. Warto pamiętać aby co kilka dni wymieniać wodę na świeżą, ponieważ kilka tygodni stojąc na oknie może ulec zepsuciu.

Jeżeli taki szczypiorek chcemy mieć na parapecie całą zimę to należy co kilka tygodni wymieniać cebulę na nową.

Warto wspomnieć, że szczypiorek jest doskonałym źródłem witaminy C, żelaza, magnezu, fosforu, wapnia potasu i wielu innych czynnych związków.

Doskonale nadaje się do dekoracji kanapek, do twarożku i innych potraw.

Drugim sposobem na szczypiorek w zimie jest posadzenie cebuli dymki szalotki piętrowej w ziemi w doniczce. Cebulkę należy postawić na parapecie okna i podlewać wodą a w niedługim czasie wypuści młody drobniutki szczypiorek.

szczypiorekzima

Ten wpis został opublikowany w kategorii Jak zrobić i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *