Sezon na nowalijki rozpoczęty. Sałatki, rzodkiewki, szczypiorek i wiele innych warzyw jest już dostępnych. Miedzy innymi w tym czasie bardzo popularna jest młoda kapusta przyrządzana na wiele sposobów i na każdy sposób dobra.
Tym razem kapusta młoda duszona z koperkiem i niewielką ilością marchewki.
SKŁADNIKI
- kapusta młoda – 1 sztuka
- marchewka – 1 mała
- koperek – pęczek
- cebula – 1 sztuka
- przyprawa kucharek lub sól – do smaku
- masło
- kminek- do smaku
- ocet – 1 łyżeczka
- mąka pszenna – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kapustę obrać z wierzchnich liści następnie pozostałą główkę poszatkować drobno. W garnku zagotować wodę tak aby po wrzuceniu kapusty woda sięgała co najmniej połowy.
Do gotującej się wody wrzucić kapustę, pomieszać i podgotować kilka minut, sparzyć ją. Wodę odlać od kapusty i nalać czystej wody ok. 1 szklanki. Z młodą kapustą robię tak ponieważ chce się pozbyć z niej szkodliwych substancji (nawozów) na których jest niestety hodowana.
Już do tej drugiej wody z kapustą dodać startą na tarce marchewkę, doprawić do smaku przyprawą kucharek lub zwykłą solą, dodać kminek, ocet dla zakwaszenia smaku. Wszystko razem podgotować do miękkości. Dodać posiekany koperek. W między czasie na patelni na maśle podsmażyć cebulkę i dodać do gotującej się kapusty.
Kiedy kapusta jest miękka i większa część odparowała wówczas dodać delikatnie mąkę, dokładnie ją rozmieszać i zagotować, aby mąka straciła smak surowizny.