Młoda kapusta duszona

młoda kapusta zasmażana

Sezon na nowalijki rozpoczęty. Sałatki, rzodkiewki, szczypiorek i wiele innych warzyw jest już dostępnych. Miedzy innymi w tym czasie bardzo popularna jest młoda kapusta przyrządzana na wiele sposobów i na każdy sposób dobra.

Tym razem kapusta młoda duszona z koperkiem i niewielką ilością marchewki.

 

SKŁADNIKI

  • kapusta młoda – 1 sztuka
  • marchewka – 1 mała
  • koperek – pęczek
  • cebula – 1 sztuka
  • przyprawa kucharek lub sól – do smaku
  • masło
  • kminek- do smaku
  • ocet – 1 łyżeczka
  • mąka pszenna – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kapustę obrać z wierzchnich liści następnie pozostałą główkę poszatkować drobno. W garnku zagotować wodę tak aby po wrzuceniu kapusty woda sięgała co najmniej połowy.

Do gotującej się wody wrzucić kapustę, pomieszać i podgotować kilka minut, sparzyć ją. Wodę odlać od kapusty i nalać czystej wody ok. 1 szklanki. Z młodą kapustą robię tak ponieważ chce się pozbyć z niej szkodliwych substancji (nawozów) na których jest niestety hodowana.

Już do tej drugiej wody z kapustą  dodać startą na tarce marchewkę, doprawić do smaku przyprawą kucharek lub zwykłą solą, dodać kminek,  ocet dla zakwaszenia smaku. Wszystko razem podgotować do miękkości. Dodać posiekany koperek. W między czasie na patelni na maśle podsmażyć cebulkę i dodać do gotującej się kapusty.

Kiedy kapusta jest miękka i większa część odparowała wówczas dodać delikatnie mąkę, dokładnie ją rozmieszać i zagotować, aby mąka straciła smak surowizny.

młoda kapusta duszona

Ten wpis został opublikowany w kategorii Sałatki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *