Ciasto malinowe z bezą migdałową

ciasto z malinami i beza migdałowąZ tym ciastem było trochę zachodu, kilka prób z ciastem kruchym, następnie próba z ciastem migdałowym na spód, później beza z migdałami ale się udało i w efekcie przepis po niżej.

SKŁADNIKI

Ciasto kruche

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Galaretka z malinami

  • 4 opakowania galaretki malinowej
  • 1 kg malin

Krem

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej

Beza

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 10 g płatków migdałowych

WYKONANIE

Z podanych składników zarobić na stolnicy ciasto kruche następnie włożyć je do lodówki na minimum 1 godz. do schłodzenia. Po tym czasie ciasto upiec na złoty kolor.

Zagotować 1,5 litra wody i w tej wodzie rozpuścić 4 galaretki malinowe, odstawić do przestudzenia. Kiedy galaretka całkowicie wystygnie dodać do niej świeże maliny i delikatnie wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.

Na upieczone ciasto wyłożyć delikatnie tężejącą galaretkę z malinami i odstawić do stężenia.

Śmietanka i serek mascarpone powinny przed przygotowaniem leżeć w lodówce min. 12 godz. Galaretkę cytrynowa rozpuścić w 1/2 szklanki wody, wystudzić i odstawić do lekkiego stężenia.

Śmietanę wraz z serkiem ubić na sztywny krem, jednocześnie dodać cukier puder do smaku i na koniec tężejącą galaretkę. Całość delikatnie wymieszać.

Gotowy krem wyłożyć na galaretkę i schłodzić.

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając i dokładnie razem ubić. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Gotową piane wyłożyć na blaszkę i posypać płatkami migdałowymi i upiec.

Bezę piec w temperaturze 140ºC (oczywiście według swojego piekarnika) przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. Bezę delikatnie przełożyć z blaszki i wystudzić.

Całość przykryć gotową przestudzoną bezą i ciasto dobrze schłodzić przed podaniem.

malinowa chmurka

 malinowa chmurka

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *