Pyszny, szybki piernik. Do jego przełożenia można wykorzystać powidło, dowolny krem, masę, masę grysikową. W smaku bardzo aromatyczny i bardzo mięciutki, rozpływa się w ustach.
SKŁADNIKI
- mąka pszenna – 600 g
- cukier puder – 220 g + do bitej śmietany do smaku
- margaryna – 250 g
- miód sztuczny – 3 łyżki
- soda oczyszczona – 1 łyżka
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- jajka – 3 sztuki
- przyprawa do piernika – 2 łyżeczki
- śmietana 30 % – 500 ml
- galaretka cytrynowa- 1 sztuka
- powidło śliwkowe – 2 małe słoiki
WYKONANIE
Z podanych składników: mąki, cukru, cukru waniliowego, jajek, sody, przyprawy do piernika, miodu i margaryny zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części (można pomóc sobie w tym waga i odmierzyć równe wagi trzech ciast). Ciasta upiec.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubić na gęstą i puszystą masę. Dodać cukier do smaku i tężejącą galaretkę , wszystko razem wymieszać.
Przełożenie ciasta
Blat ciasta- powidło – 1/2 bitej śmietany – blat ciasta – powidło – 1/2 bitej śmietany – blat ciasta – polewa.