Piernik z powidłem i bitą śmietaną

piernik

Pyszny, szybki piernik. Do jego przełożenia można wykorzystać powidło, dowolny krem, masę, masę grysikową. W smaku bardzo aromatyczny i bardzo mięciutki, rozpływa się w ustach.

SKŁADNIKI

  • mąka pszenna – 600 g
  • cukier puder – 220 g + do bitej śmietany do smaku
  • margaryna – 250 g
  • miód sztuczny – 3 łyżki
  • soda oczyszczona – 1 łyżka
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • jajka – 3 sztuki
  • przyprawa do piernika – 2 łyżeczki
  • śmietana 30 % – 500 ml
  • galaretka cytrynowa- 1 sztuka
  • powidło śliwkowe – 2 małe słoiki

WYKONANIE

Z podanych składników:  mąki, cukru, cukru waniliowego, jajek, sody, przyprawy do piernika, miodu i margaryny zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części (można pomóc sobie w tym waga i odmierzyć równe wagi trzech ciast). Ciasta upiec.

Galaretkę rozpuścić  w 1/2 szklanki wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia.

Śmietanę ubić na gęstą i puszystą masę. Dodać cukier do smaku i tężejącą galaretkę , wszystko razem wymieszać.

Przełożenie ciasta

Blat ciasta- powidło – 1/2 bitej śmietany – blat ciasta – powidło – 1/2 bitej śmietany – blat ciasta – polewa.

piernik z bitą śmietanąpiernik

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *