Bardzo ciekawy smak sałaty. Idealna sałata, surówka do obiadu. Dodatkowo można dodać do niej inne składniki typu świeża marchewka, jabłko, cebula, jogurt naturalny. Idealne połączenie składników i zarazem doskonały dodatek do obiadu.
SKŁADNIKI
- kapusta czerwona – 6 kg
- cebula – 1,5 kg
- gruszki – 1,5 kg
- śliwki – 1,5 kg
Zalewa
- woda – 9 szklanek
- cukier kryształ – 1 kg
- liść laurowy – kilka listków
- ziele angielskie – kilka ziaren
- ocet 10% – 3 szklanki
- pieprz czarny – kilka ziarenek
- goździki – 15 sztuk
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kapustę czerwona obrać z wierzchnich liści i drobno zszatkować. Następnie nasolić ją i pozostawić na 2 godziny.
Cebulę obrać, zszatkować drobno i również nasolić i pozostawić na 2 godziny.
Zalewę przygotować z podanych składników. Przestudzić.
Po upływie tego czasu warzywa dokładnie odcisnąć i dodać do zalewy.
Gruszki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać do przestudzonej zalewy wraz z sokiem..
Śliwki skroić w paseczki i również wraz z sokiem dodać do zalewy.
Wszystko razem wymieszać, przełożyć do słoików i pasteryzować jeszcze około 15 min.