Sałata z czerwonej kapusty, śliwek i gruszek

Sałata z czerwonej kapusty, śliwek i gruszek

Bardzo ciekawy smak sałaty. Idealna sałata, surówka do obiadu. Dodatkowo można dodać do niej inne składniki typu świeża marchewka, jabłko, cebula, jogurt naturalny. Idealne połączenie składników i zarazem doskonały dodatek do obiadu.

SKŁADNIKI

  • kapusta czerwona – 6 kg
  • cebula – 1,5 kg
  • gruszki – 1,5 kg
  • śliwki – 1,5 kg

Zalewa

  • woda – 9 szklanek
  • cukier kryształ – 1 kg
  • liść laurowy – kilka listków
  • ziele angielskie – kilka ziaren
  • ocet 10% – 3 szklanki
  • pieprz czarny – kilka ziarenek
  • goździki – 15 sztuk

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kapustę czerwona obrać z wierzchnich liści i drobno zszatkować. Następnie nasolić ją i pozostawić na 2 godziny.

Cebulę obrać, zszatkować drobno i również nasolić i pozostawić na 2 godziny.

Zalewę przygotować z podanych składników. Przestudzić.

Po upływie tego czasu warzywa dokładnie odcisnąć i dodać do zalewy.

Gruszki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać do przestudzonej zalewy wraz z sokiem..

Śliwki skroić w paseczki i również wraz z sokiem dodać do zalewy.

Wszystko razem wymieszać, przełożyć do słoików i pasteryzować jeszcze około 15 min.

Sałata z czerwonej kapusty

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *