Rewelacyjny sos nie koniecznie tylko do makaronu. Muszę jednak powiedzieć przygotowując ten sos do słoików nie wiedziałam, że będzie się on cieszył takim powodzeniem w spiżarni. Otóż z pomocą gotowego domowego słoiczka „bez konserwantów” mogę przygotować naprawdę obiad w „5 minut” (czas gotowania np. makaronu|). Sos jest delikatny, smaczny i nawet dzieciaki za nim przepadają.
SKŁADNIKI
- 3 kg pomidorów
- 1 kg cebuli
- 3 papryki czerwone
- 1 puszka ananasa
- 1 puszka kukurydzy
- 1 łyżka Vegety
- chili do smaku
- 1/2 łyżeczki czosnku mielonego lub świeży
- 2 łyżki musztardy
- 1/2 łyżki curry
- 1/2 łyżki papryki słodkiej
- 1/2 łyżki pieprzu
- 3 szklanki cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 2 łyżki soli
- 2 duże łyżki mąki kartoflanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pomidory, najlepiej odmiany lima delikatnie naciąć i sparzyć wrzątkiem , zdjąć skórkę i pokroić je w kostkę.
Pomidory z cebula gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Całość posolić, następnie dodać ananasa, paprykę pokrojone w kostkę, kukurydzę oraz pozostałe przyprawy.
Całość gotować około pół godziny. Pod koniec dodać mąkę rozpuszczona w soku z ananasa, dodać do sosu i zagotować.
Gorący sos przekładać do słoików i pasteryzować około 10 min.