Sos słodko-kwaśny

sos do spaghetti

Rewelacyjny sos nie koniecznie tylko do makaronu. Muszę jednak powiedzieć przygotowując ten sos  do słoików nie wiedziałam, że będzie się on cieszył takim powodzeniem w spiżarni. Otóż z pomocą gotowego domowego słoiczka „bez konserwantów” mogę przygotować naprawdę obiad w „5 minut” (czas gotowania np. makaronu|). Sos jest delikatny, smaczny i nawet dzieciaki za nim przepadają.

SKŁADNIKI

  • 3 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 3 papryki czerwone
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżka Vegety
  • chili do smaku
  • 1/2 łyżeczki czosnku mielonego lub świeży
  • 2 łyżki musztardy
  • 1/2 łyżki curry
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżki pieprzu
  • 3 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 2 duże łyżki mąki kartoflanej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pomidory, najlepiej odmiany lima delikatnie naciąć i sparzyć wrzątkiem , zdjąć skórkę i pokroić je w kostkę.

Pomidory z cebula gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Całość posolić, następnie dodać ananasa, paprykę pokrojone w kostkę,  kukurydzę oraz pozostałe przyprawy.

Całość gotować około pół godziny. Pod koniec dodać mąkę rozpuszczona w soku z ananasa, dodać do sosu i zagotować.

Gorący sos przekładać do słoików i pasteryzować około 10 min.

sos do spaghetti

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *