SKŁADNIKI
Biszkopt jasny
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Biszkopt ciemny
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki kakao
Masa jasna
- 2 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki
- 200 g masła
- sok z cytryny do smaku
- spirytus do smaku
Masa ciemna
- 2 szklanki mleka + 1/5 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 łyżka maki
- 1 łyżka kakao
- 200 g masła
- sok z cytryny do smaku
- spirytus do smaku
Dodatkowo
- ok. 3 tafle wafla
- masa krówkowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt jasny
Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka, olej i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec, około 30-40 min. w temp. swojego piekarnika.
Biszkopt ciemny
Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka, olej i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Biszkopt przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec, około 30-40 min. w temp. swojego piekarnika.
Masa jasna
Zagotować połowę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą połowę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folią aluminiową szczelnie i odstawić do przestygnięcia.
Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Na koniec dodać sok z cytryny do smaku, troszeczkę spirytusu lub wódki do smaku.
Masa ciemna
Zagotować połowę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą połowę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folią aluminiową szczelnie i odstawić do przestygnięcia.
1/5 szklanki mleka zagotować i wrzącym mlekiem zalać kakao, dokładnie wymieszać aby nie zrobiły się grudki i odstawić do przestygniecie. Kakao powinno mieć temperaturę taka sama jak masło i ugotowany wcześniej budyń.
Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Następnie dodać przestudzone kakao i wszystko razem utrzeć. Na koniec dodać sok z cytryny do smaku, troszeczkę spirytusu lub wódki do smaku.
Przełożenie ciasta
biszkopt jasny-masa ciemna-wafel – krówka – wafel- masa jasna- biszkopt ciemny- polewa