Ciasto z krówką

ciasto z krówką

SKŁADNIKI

Biszkopt jasny

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Biszkopt ciemny

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki kakao

Masa jasna

  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 200 g masła
  • sok z cytryny do smaku
  • spirytus do smaku

Masa ciemna

  • 2 szklanki mleka + 1/5 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka maki
  • 1 łyżka kakao
  • 200 g masła
  • sok z cytryny do smaku
  • spirytus do smaku

Dodatkowo

  • ok. 3 tafle wafla
  • masa krówkowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Biszkopt jasny

Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka, olej i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec, około 30-40 min. w temp. swojego piekarnika.

Biszkopt ciemny

Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka, olej i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Biszkopt przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec, około 30-40 min. w temp. swojego piekarnika.

Masa jasna

Zagotować połowę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą połowę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folią aluminiową szczelnie i odstawić do przestygnięcia.

Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Na koniec dodać sok z cytryny do smaku, troszeczkę spirytusu lub wódki do smaku.

Masa ciemna

Zagotować połowę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą połowę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę, przykryć folią aluminiową szczelnie i odstawić do przestygnięcia.

1/5  szklanki mleka zagotować i wrzącym mlekiem zalać kakao, dokładnie wymieszać aby nie zrobiły się grudki i odstawić do przestygniecie. Kakao powinno mieć temperaturę taka sama jak masło i ugotowany wcześniej budyń.

Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Następnie dodać przestudzone kakao i wszystko razem utrzeć. Na koniec dodać sok z cytryny do smaku, troszeczkę spirytusu lub wódki do smaku.

Przełożenie ciasta

biszkopt jasny-masa ciemna-wafel – krówka – wafel- masa jasna- biszkopt ciemny- polewa

ciasto z krówką

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *