Piernik błyskawiczny czyli szybki w przygotowaniu. Nie wymaga dużego nakładu pracy a smakuje wyśmienicie.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżki kakao
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody
- 1 przyprawa do piernika
- 1 łyżka cynamonu
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 24 łyżki oleju
- 12 łyżek powideł śliwkowych (marmolada, inne powidła)
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
WYKONANIE
W misce wymieszać wszystkie składniki suche ze sobą, cukier, kakao, mąkę, sodę, cynamon i przyprawę do piernika. W drugiej misce wymieszać, zmiksować składniki mokre: mleko, jaja, olej, powidło. Wymieszane składniki dodać do suchych i wszystko razem zmiksować, dodać bakalie. Ciasto przełożyć na dwie keksówki i piec ok. 40 min. w temp. swojego piekarnika.