Oczy carycy

oczy carycy

SKŁADNIKI

Ciasto jasne

  • 6 białek
  • 1 szklanka i 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Ciasto ciemne

  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  •  2 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Dodatkowo

  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 2 galaretki czerwone
  • polewa

Masa

  • 0,7 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 300 g masła
  • sok z cytryny
  • spirytus

WYKONANIE

Ciasto  jasne

6 białek oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna masę, dodać cukier i dalej ubijać. Kolejno dodać ocet, olej i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie połączyć.

Ciasto ciemne

Dwa jajka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno białka, następnie dodać cukier i ciągle ubijać. Dodać żółtka (2+6) i dalej ubijać. Kolejno dodać pozostałe składniki.

Ciasto białe wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na białe ciasto wyłożyć ciemne i delikatnie za pomocą noża lub widelca wymieszać ciasta na blaszce. Ciasto upiec. Po upieczeniu ciasto przestudzić a następnie przeciąć na pół.

Drugi sposób wyłożenia ciasta to na dwie blaszki wyłożyć po równo ciasto białe na nie ciemne i również wymieszać. Upiec dwa placki (nie trzeba później przecinać).

Galaretki czerwone lub o innym kolorze rozpuścić w 3 szklankach wrzątku, dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.

Masa

Połowę mleka zagotować a do drugiej części dodać budyń, cukier, mąkę, jajka, cukier waniliowy i wszystko dokładnie połączyć. Powstały budyń wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń, należy pamiętać o tym że jeżeli budyń zacznie gęstnieć należy go energicznie mieszać aby nie zrobiły się grudki. Gotowy budyń przelać do innego naczynia przykryć folią aluminiową lub przykrywka i przestudzić. Po wystudzeniu masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń i dokładnie wszystko połączyć. Na koniec dodać do smaku sok z cytryny i spirytus.

Przełożenie ciasta

Ciasto – 1/2 masy – biszkopty okrągłe – galaretka – 1/2 masy – ciasto – polewa

oczy carycy

oczy carycy

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *