Tort komunijny księga

SKŁADNIKI

Biszkopt orzechowy

  • jaja – 5 sztuk
  • orzechy mielone – 75 g
  • cukier puder – 250 G
  • zimna woda – 4 łyżki
  • mąka pszenna – 150 g
  • proszek do pieczenia –1 łyżeczka

Składniki są na jedną blachę, ja upiekłam ich 4 sztuki (razem 20 jajek)

Masa budyniowa

  • mleko – 1 litr
  • budynie waniliowe – 2 opakowania
  • masło 82 % – 400 g
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • cukier kryształ – 1 szklanka
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • jajka – 2 sztuki
  • alkohol do smaku

Dodatkowo

  • dekoracja z masy cukrowej domowej roboty
  • brzoskwinie w puszce

WYKONANIE

Biszkopt orzechowy

Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać wodę, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy orzechowej, wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części (lub ubijać w dwóch osobnych miskach składniki) i przełożyć na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę.

Piec w temp. swojego piekarnika ok. 30-40 min. Biszkopt jest gotowy w momencie kiedy odstaje od ścian tortownicy.

Biszkopty wytrącić z tortownicy i wystudzić. po wystudzeniu przekroić na pół każdy biszkopt w celu otrzymania równych czterech blatów.

Brzoskwinie z puszki odcedzić i pokroić w kosteczkę, umieścić na sitku aby ściekł nadmiar syropu.

Masa

Połowę mleka przelać do rondelka i zagotować, do pozostałej części mleka dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować blenderem dla otrzymania jednolitej konsystencji. Kiedy mleko się zagotuje wlać wolnym strumieniem otrzymany budyń i cały czas mieszać do momentu aż budyń zgęstnieje (uwaga lubi się przypalać, mieszając budyń unikniemy pojawienia się grudek, jeżeli się jednak pojawią wówczas trzeba energicznie mieszać a grudki się rozpuszczą.

Budyń przelać na miskę, przykryć talerzem lub filią aluminiową aby nie zrobił się gruby kożuch i odstawić do wystygnięcia.

Masło utrzeć do białości i dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Wszystko dokładnie ucierać aby masa się nie zważyła. Na koniec dodać spirytus lub wódkę do smaku.

Tak przygotowaną masę podzielić na trzy części, i przełożyć nią blaty układając na niej odsączone brzoskwinie.

tort na komunię

tort księga

Ten wpis został opublikowany w kategorii Komunia. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *