Frużelina czyli inaczej owoce w żelu. Gotowa frużelina może stanowić doskonały dodatek do deserów, lodów, ciast. Frużelinę można przygotować z wielu rodzai owoców jednak najlepsze są te które maja największa ilość pektyn: wiśnie, czereśnie, porzeczki, truskawki, jagody, maliny, borówki amerykańskie.
SKŁADNIKI
- 500 g owoców, świeżych lub mrożonych*
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 5-10 łyżek cukru (w zależności od owoców)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
WYKONANIE
Żelatynę w proszku zalać 4 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.
W garnku wymieszać owoce z cukrem. Podgrzewać całość na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.
Namoczona wcześniej żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia.
Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.