Ciasto kruche
- 4 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny Palma
- 4 żółtka
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 szklanka cukru kryształu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa
- 1/2 kg maku
- 3/4 szklanki płynnego miodu
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 3-4 jajka
- bakalie
- olejek migdałowy do smaku
Masa jabłkowa
- 1,5 kg jabłek szara reneta
- 2 galaretki cytrynowe
Dodatkowo
- biszkopty okrągłe
WYKONANIE
Ciasto kruche
Na stolnice przesiać mąkę, zrobić kopczyk, posiekać margarynę, dodać proszek oraz roztrzepane żółtka z cukrem i śmietaną. Zarobić ciasto i podzielić je na dwie części.
Masa makowa
Mak sparzyć, odsączyć wodę i zemleć. Do roztopionego i wystudzonego masła dodać mak, cukier, miód, olejek do smaku, żółtka i bakalie. Wszystko dobrze wymieszać i chwilkę podsmażyć. Białka ubić na pianę i dodać do przestudzonego maku. Wymieszać.
Masa jabłkowa
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do rondla i podlać niewielką ilością wody i podsmażyć do całkowitego rozpadu. Gdy jabłka się rozprażą, dodać suchą galaretkę i dobrze wymieszać.
Przełożenie ciasta
Ciasto kruche-masa makowa-okrągłe biszkopty-masa jabłkowa-ciasto kruche
Całość piec w temp. 180 st. C przez ok. 50-60 min. Po upieczeniu wierzch posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą.