Tort kwiaty

Tort Imieninowy

Tort Imieninowy

Czas przygotowania – 2 godz.
SKŁADNIKI

Biszkopt orzechowy

  •  jaja – 10 sztuk
  • orzechy mielone – 150 g   
  • cukier puder – 1/2 kg
  • zimna woda – 8-9 łyżek
  • mąka pszenna – 300 g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

Masa budyniowa

  • mleko – 1 litr
  • budynie waniliowe – 2 opakowania
  • masło 82 % – 450 g
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • cukier kryształ – 1 szklanka
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • jajka – 2 sztuki
  • alkohol do smaku, sok z cytryny

Dodatkowo

  •  dowolne elementy do dekoracji
  • brzoskwinie w puszce

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Biszkopt orzechowy (tortownica śred. 28 cm)

Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i ubijać do całkowitego rozpuszczenia, następnie dodać wodę i ciągle ubijać. Kolejno żółtka a na końcu mąkę, proszek do pieczenia i orzechy. Całość delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie równe części (lub ubijać w dwóch osobnych miskach składniki) i przełożyć na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę lub dwie.
Piec w temp. swojego piekarnika ok. 30-40 min. Biszkopt jest gotowy w momencie kiedy odstaje od ścian tortownicy.
Biszkopty wytrącić z tortownicy i wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na pół każdy biszkopt w celu otrzymania równych czterech blatów.
Brzoskwinie z puszki odcedzić i pokroić w kosteczkę, umieścić na sitku aby ściekł nadmiar syropu.

Masa

Połowę mleka przelać do rondelka i zagotować, do pozostałej części mleka dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować blenderem dla otrzymania jednolitej konsystencji. Kiedy mleko się zagotuje wlać wolnym strumieniem otrzymany budyń i cały czas mieszać do momentu aż budyń zgęstnieje (uwaga lubi się przypalać, mieszając budyń unikniemy pojawienia się grudek, jeżeli się jednak pojawią wówczas trzeba energicznie mieszać a grudki się rozpuszczą.
Budyń przelać na miskę, przykryć talerzem lub filią aluminiową aby nie zrobił się gruby kożuch i odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć do białości i dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Wszystko dokładnie ucierać aby masa się nie zważyła. Na koniec dodać sok z cytryny i  spirytus lub wódkę do smaku.
Tak przygotowaną masę podzielić na trzy części, i przełożyć nią blaty układając na niej odsączone brzoskwinie.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Okolicznościowe. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *