SKŁADNIKI
- 50 g marchewki
- 1 cebul
- chili do smaku
- nieduży kawałek imbiru
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki masła
- oliwa
- 100 ml śmietany
- kolendra lub natak pietruszki
- kardamon mielony do smaku
- sól, pieprz do smaku
WYKONANIE
Cebule obrać i posiekać.
Marchewki obrać, pokroić w plasterki.
Pomarańcza dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, osuszyć, otrzeć skórkę i wycisną sok.
Chili przeciąć i usunąć pestki, posiekać.
Imbir obrać, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
Na patelni rozgrzać masło z 1 łyżką oliwy, dodać cebulę i chili i razem zeszklić. Dodać marchewki, imbir, kardamon do smaku, skórkę i sok z pomarańczy . Wszystko razem dusić około 15 min.
Następnie wlać około 1 litra wody i gotować 15 min.
Zupę doprawić solą i pieprzem i całość zmiksować.
Śmietanę rozprowadzić z kilkoma łyżkami zupy, i dodać do kremu.
Zupę przybrać kolendrą lub natką pietruszki.