Imbirowy krem z marchewki

SKŁADNIKI

  • 50 g marchewki
  • 1 cebul
  • chili do smaku
  • nieduży kawałek imbiru
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki masła
  • oliwa
  • 100 ml śmietany
  • kolendra lub natak pietruszki
  • kardamon mielony do smaku
  • sól, pieprz do smaku

WYKONANIE

Cebule obrać i posiekać.

Marchewki obrać, pokroić w plasterki.

Pomarańcza dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, osuszyć, otrzeć skórkę i wycisną sok.

Chili przeciąć i usunąć pestki, posiekać.

Imbir obrać, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.

Na patelni rozgrzać masło z 1 łyżką oliwy, dodać cebulę i chili i razem zeszklić. Dodać marchewki, imbir, kardamon do smaku, skórkę i sok z pomarańczy . Wszystko razem dusić około 15 min.

Następnie wlać około 1 litra wody i gotować 15 min.

Zupę doprawić solą i pieprzem i całość zmiksować.

Śmietanę rozprowadzić z kilkoma łyżkami zupy, i dodać do kremu.

Zupę przybrać kolendrą lub natką pietruszki.

Imbirowy krem z marchewki (9)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zupy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *